EVO ČIME SE, ZA VELIKE PARE, BAVE POSLANICI EU: Otkrivamo najgluplja pitanja koja su postavljali!
Foto: Ap

BISERI ZA 2016. GODINU

EVO ČIME SE, ZA VELIKE PARE, BAVE POSLANICI EU: Otkrivamo najgluplja pitanja koja su postavljali!

Planeta -

Ako je suditi po broju pitanja koji su postavili ove godine, poslanici Evropskog parlamenta su poprilično znatiželjni, a ovo su neka od najzanimljivijih.

Tokom 2016. su uputili 9.238 pisanih pitanja Evropskoj komisiji, izvršnom telu EU i "čuvaru sporazuma” koje je obavezno da na njih odgovori u roku od šest nedelja - bez obzira na to o kakvoj se temi radi.

1. Insekti kao hrana i pandemija lenjosti

"Da li Komisija ima bilo kakve planove da ohrabri korišćenje insekata u prehrani Evropljana?”, pitala je Mirel Dornano, iz stranke francuske desničarke Marin Lepen, ukazujući da je njihova nutricionistička vrednost slična onoj koji imaju proizvodi od mesa i da je "uzgoj insekata za ljudsku prehranu bolji za životnu sredinu od uzgoja mesa u smislu emisije gasova" što je ona ocenila kao dvostruku korist.

"Nažalost, jedenje buba nije među prehrambenim navikama Evropljana", ukazala je.

Ali njen kolega iz Nacionalnog fronta Žan-Fransoa Jak je verovatno slučajno pronašao rešenje.

On je u svom pitanju iskazao zabrinutost zbog “invazije insekata” koji je prouzrokovala globalizacija, naročito formoških termita. Lorenco Fontana iz italijanske Lige za sever je bio naročito zabrinut zbog najezde smrdibuba u Italiji. Ipak, nisu došli do zajedničkog rešenja - da se bude jednostavno prožderu.

Istu poslanicu takođe je zanimalo šta Komisija radi povodom pandemije fizičke lenjosti koja je zahvatila kontinent.

"Moguće je eliminisati povećani rizik od smrti koja je povezana sa neaktivnošću i osmočasovnim sedenjem dnevno, vežbanjem najmanje jedan sat dnevno", ukazala je i pitala Komisiju da li "namerava da uvede mere za okončanje te pandemije".

2. A šta je sa putujućim cirkusima?

Poslanik mađarskih socijalista Ištvan Ujheli je veći deo godine ispitivao Komisiju o problemima s putujućim cirkusima. Čak je i primetio da postoji ozbiljan problem, jer o tome ne postoji jedistveni propis u državama članicama.

"Cirkus koji je, na primer, upravo nastupao u Francuskoj, u drugoj državi mora da se prilagodi različitim, često skupim zahtevima za podizanje kampa, parkiranje vozila i prilagođavanje programa", rako je on.

On je apelovao da se uvede "veliki vrhunski sertifikat" koji bi bio garancija da cirkusi brinu o pravima životinja i visokim standardima artista.

3. Vreme ne poštuje Irce

Ovo je pitanje koje su filozofi postavljali vekovima: kako opisati vreme? Očigledno, EU ima odgovor: "Kada period izražen u danima, nedeljama, mesecima i godinama mora biti računan od momenta kada se događaj desio, dan u kome se desio događaj neće biti uključen u merenje perioda", kaže propis 1182/71, ali nezavisni irski poslanik Luk Ming Flanagan je u svom pitanju ukazao da Irska ima drugačije razumevanje prirode vremena, tvrdeći da definicija EU ugrožava prava irskih građana.

"Kada možemo očekivati hitnu akciju koja bi ispravila ovo nepoštovanje prava irskih građana", upitao je.

4. Farme puževa za sve

"Da li će Komisija ohrabriti ljude da podižu farme puževa?", pitao je Ange Ćoče iz Lige sa sever koji je uočio potencijal za zaradu za farmere koji se bore za opstanak

Ovaj izgleda vrsni poznavalac puževa, primetio je pored ostalog i da su uzgajani puževi boljeg kvaliteta od onih divljih.

5. Zebe ptice pevačice

Komisija bi trebalo da omogući da Katalonci hvataju zebe i "treniraju ih da pevaju i učestvuju u takmičenjima koja organizuju lokalna udruženja za ptice pevačice", tvrdi katalonski socijalista Havi Lopez.

Njega je naljutilo što je vlada Katalonije zabranila ovu praksu kao odgovor na pritisak EU. On je pitao "kakvu budućnost Komisija predviđa za tradiciju takmičenja ptica-pevačica”.

6. Krvavi poslovi

Poslanika Marija Borgezia iz Lige za sever isprovocirao je "krvavi incident" na aerodromu u Milanu kada je "ogromna količina krvi" počela da curi iz kofera jednog od putnika u avionskom skladištu.

Krv nije pripadala niti ubijenoj životniji, niti čoveku, radilo se ni manje ni više nego o - jagnjećem mesu koje je počelo da se otapa.

Foto: YT
Foto: YT

Putnik je pokušao nelegalno da ga preveze meso, poslanika je zanimalo šta Komisija radi kako bi sprečila ovaj "krvavi posao".

7. Dabrovi pred Komisijom

Nemačka je doživela invaziju dabrova, tvrdi Albert Des, bavarski posalnik. Oni kaže "proždiru useve poput kukuruza, šećerne repe i koriste ih za gradnju svojih brana...obaraju drveće, ruše građevine".

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

A kakvo rešenje je predložio? Ukidanje višedecenijske zabrane lova na dabrove.

8. Problemi s Tinderom

Jedan poslanik je bio zabrinut zbog popularne aplikacije za upoznavanje Tinder koja "nas motri".

Belgijski socijalista Mark Tarabela je od Komisije tražio da istraži navodna "kršenja privatnosti". Tarabela je napisao da Tinder koristi korisničke podatke i deli ih sa svima, a čak ga i razmenjuje.

9. Lažno meso

Renate Zomer, nemačka poslanica, očiigledno ne voli lažno meso.

"Tržište proizvoda za vegane i veganske hrane nastavlja da raste", napisala je,"Sve više takve hrane se nudi kao imitacija mesnih proizvoda koji izgledaju isto kao meso, a i imaju ista imena".

Njoj najviše smetaju veganska šunka, vegetarijska kobasica, vegetarijanska šnicla i vegansko pile, jer kako kaže kupci mogu lako da se prevare pa da ih kupe.

(Politiko/ EKP)

ŠOK BOMBA IZ BRISELA: EP zamrzava pregovore o ulasku Turske u EU

RUSKI MEDIJI HOĆE DA TUŽE EVROPSKI PARLAMENT: Reaguju na rezoluciju gde ih porede sa džihadistima

(VIDEO) TUČA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Potukli se britanski zastupnici, jedan kolabirao

DŽIHADISTI U EVROPSKOM PARLAMENTU: Kod dvojice zaposlenih nađeni propagandni diskovi ID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track