ZEMLJA DEMBELIJA NIJE U EVROPI: Ova zemlja će uskoro oboriti rekord po dužini blagostanja
Foto: Profimedia

Blago njima

ZEMLJA DEMBELIJA NIJE U EVROPI: Ova zemlja će uskoro oboriti rekord po dužini blagostanja

Planeta -

Australijska privreda u četvrtom tromesečju 2015. Beleži snažan rast, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Holandija kada je u pitanju neprekidni rast u modernoj istoriji. Holandski rekord je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedno tromesečje rasta kako bi ga dostigla.

Australijska privreda pala je u trećem tromesečju 2015., ali iznenađujući oporavak u četvrtom kvartalu vratio je godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 odsto. Taj oporavak se uveliko može zahvaliti snažnom izvozu i rastu lične potrošnje.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja sa negativnim stopama rasta, od juna 1991. godine.

"Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni", izjavio je analitičar iz investicione kuće AMP Kepital Šajn Oliver. "Vidimo rast u obimu izvoza, kao i veliki skok u cenama ključnih sirovina", kaže Oliver.

Rast BDP-a verojatno bi se trebao vratiti na stopu od 2,5, možda i tri odsto tokom ove godine. Australijska centralna banka stopu rasta za 2017. procenjuje na oko tri osto, zahvaljujući oporavku cena sirovina.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track