ŽENEVA: Mirovni pregovori o Siriji i bez opozicije
Foto: Profimedia

Humanitarni zahtevi

ŽENEVA: Mirovni pregovori o Siriji i bez opozicije

Planeta -
Mirovni pregovori o Siriji počeće danas u Ženevi, kako je i planirano, uprkos bojkotu sirijske opozicije koja je učešće u razgovorima uslovila garancijama da će biti ispunjeni njihovi humanitarni zahtevi da se prekine opsada i bombardovanje civilnih zona.

Pregovori će početi sastankom specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana di Misture sa delegacijom sirijske vlade koju prevodi ambasador pri UN Bašar Džafari, rekla je Misturina portparolka Kavla Matar.

Prema njenim rečima, posle toga će uslediti sastanci sa drugim učesnicima u pregovorima, uključujući i predstavnike civilnog društva.

Sirijska TV izvestila je da je delegacija vlade stigla danas u Ženevu, ne iznoseći druge detalje. Glavna sirijska opoziciona grupa, Visoki odbor za pregovore saopštila je da i dalje čeka zvaničan odgovor UN o ispunjenju njenih "humanitarnih zahteva".

Indirektni mirovni pregovori o Siriji deo su procesa koji je predviđen prošlomesečnom rezolucijom UN. Ta rezolucija predviđa rok od 18 meseci za političku tranziciju u Siriji, uključujući i izradu nacrta novog ustava i izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track