ŽIVOT U TRI VEKA: Najstarija osoba na svetu danas puni 117 godina, a ovo je njena tajna
Foto: Reuters

Neka je sa srećom

ŽIVOT U TRI VEKA: Najstarija osoba na svetu danas puni 117 godina, a ovo je njena tajna

Planeta -

Italijanka Ema Morano, zvanično je najstarija osoba na svetu, a danas slavi svoj 117. rođendan sa prijateljima i porodicom.

Morano je i trenutno jedina živa osoba koja je živela u tri veka, rođena je 29. novembra 1899. godine (19.vek) u velikoj porodici, a bila je jedno od osmoro dece.

Zahvaljujući svojoj dugovečnosti, baka Morano postala je slavna- ima svoju stranicu na Vikipediji, a u rodnom gradu svi brinu o njoj.

Štaviše, u Verbaniji, gradu u Italiji, u kom je vremešna starica rođena, povodom njenog 117. rođendana organizovan je koncert i plesni festival. Napravljena je retrospektiva njenog života, ovekovečena fotografijama i živopisnim pričama ove starice, koja je preživela dva svetska rata, muža koji ju je godinama zlostavljao od koga se kasnije i razvela.

U jednom od ranijih intervjua starica je otkrila novinarima britanskog Telegrafa, kako je tajna njene dugovečnosti, to što svakoga dana od svoje dvadesete godine jede tri jajeta dnevno, jedno kuvano i dva živa, kao i malo živog mlevenog mesa, što joj je lekar preporučio kao lek od anemije.

Pre nje je najstarija osoba na svetu bila Amerikanka Suzana Mušat Džouns, koja je nedavno preminula u svom domu u Njujorku. Ona je bila poznata kao poslednja Amerikanka rođena u 1800-tima.

Najdugovječnija osoba ikad, a da je to potvrđeno službenim dokumentima, bila je Francuskinja Žene Kalment, rođena 1875, koja je umrla 1997. sa 122 godine i 164 dana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

ONA JE JEDINA NA SVETU ROĐENA U 19. VEKU: Italijanka veruje da je tajna dugovečnosti tri jaja dnevno

(Telegraoh.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja