ZVANIČNO: Porošenko traži mirovne snage za istok Ukrajine i povećava broj vojnika
Foto: Reuters

Zaoštravanje

ZVANIČNO: Porošenko traži mirovne snage za istok Ukrajine i povećava broj vojnika

Planeta -
Ukrajinski predsednik potpisao i zakon po kom se uvoz oružja iz SAD, Kine i većine evropskih zemalja neće cariniti

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je dekret kojim se omogućuje da Ukrajina i zvanično od međunarodne zajednice zatraži stacioniranje mirovnih snaga na istoku zemlje.

Zahtev za raspoređivanje kontingenta biće upućen Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika ne navodeći detalje o trajanja ili sastavu misije.

Rusija se, međutim, oštro protivi ovoj ideji, navodi AP.

Novinar BBC Vil Vernon javlja da je Porošenko potpisao i zakon po kom se uvoz oružja iz SAD, Kine i većine evropskih zemalja neće cariniti i postavlja pitanje da li je to uvod u početak snabdevanja Ukrajine oružjem.

Proteklih dana, nakon sporazuma o primirju, borbe na istoku zemlje jenjavaju, a Visoki komesarijat UN za ljudska prava danas je saopštio da je od početka krize na istoku Ukrajine, poginulo više od 6.000 ljudi.

Ukrajinski predsednik danas je takođe uputio Vrhovnoj radi nacrt zakona o povećanju broja vojnika prema kojem bi ukrajinska vojska brojala 250.000 ljudi, prenela je ruska agencija Itar-Tass. Početkom prošle godine ukrajinska vojska je imala 168.000 vojnika, od kojih je 125.000 bilo na redovnom odsluženju vojnog roka.Na kraju 2014. godine broj ukrajinskih vojnika povećan je na 232.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track