PITANJE JE DANA

Počinje treći svetski rat!

Planeta

Autor:

BRISEL - Napeto u Persijskom zalivu. Evropska unija i zvanično je juče uvela sankcije na iransku naftu i zamrzla imovinu Iranske centralne banke. Teheran je odgovorio da će, kao što je i obećao, zatvoriti Ormuski moreuz, najvažniju rutu za transport nafte u svetu. Kad se to dogodi, sukob svetskih razmera biće neizbežan, jer su SAD i njihovi saveznici najavili da neće tolerisati zatvaranje moreuza.

treći svetski rat, Iran, embargo na naftu, moreuz Ormuz

BRISEL - Napeto u Persijskom zalivu.
Evropska unija i zvanično je juče uvela sankcije na iransku naftu i zamrzla imovinu Iranske centralne banke. Teheran je odgovorio da će, kao što je i obećao, zatvoriti Ormuski moreuz, najvažniju rutu za transport nafte u svetu. Kad se to dogodi, sukob svetskih razmera biće neizbežan, jer su SAD i njihovi saveznici najavili da neće tolerisati zatvaranje moreuza.

Diplomate svih 27 država članica EU u Briselu dogovorile su se da Iranu uvedu embargo, koji odmah stupa na snagu i odnosi se na nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate, dok će ranije sklopljeni ugovori važiti do jula ove godine. U EU je, takođe, odlučeno da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu. Obe mere uvedene su da bi Iran pristao na pregovore o spornom nuklearnom programu, za koji Zapad veruje da služi u vojne svrhe, dok Teheran tvrdi da je namenjen isključivo civilnim potrebama.

Iran je, očekivano, na sankcije odgovorio pretnjama.

- Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, Moreuz Ormuz će definitivno biti zatvoren - izjavio je Mohamed Kosari, zamenik predsednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost.

Iako je Iran, posle odlaska američkog nosača aviona „Džon Stenis“ iz Persijskog zaliva u decembru, upozorio SAD da ne šalju drugi, nosač „Abraham Linkoln“ baš je juče prošao kroz Ormuski moreuz. On se pridružio američkoj Petoj floti, koja patrolira u tom području, u sklopu koje je već jedan nosač aviona „Karl Vinson“.

Inače, kroz Ormuski moreuz prolazi više od trećine naftnih tankera na globalnom nivou i petina ukupne količine nafte proizvedene u svetu. Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija, koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (159)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Imhotep

  Imhotep

  Srusice oni i Islamsku Republiku ali ce zapaliti ceo taj region,od Srednjeg istoka do granica Pakistana. Na sta ce to izaci-videcemo.

  193 Odgovori 
 • pravda

  pravda

  Jel si ti Vasko siguran da si normalan? Idi pa pricaj roditeljima male Milice Rakic kako je sjajna stvar ta americka pravda.Mislim, kapiram da ovde namerno provociras ljude i najiskrenije ti savetujem da posetis neku strucnu ustanovu. Uradi to dok ne bude kasno da se lecis.

  140 Odgovori 
 • bela ladja

  bela ladja

  a nabuko? sotone briselske! gori ste i od amerikanaca.

  123 Odgovori 

Poslednji komentar

 • aki

  aki

  "Boli me briga za Irak i Iran,
  oni se kokaju, a ja sam miran".ssBora čorba

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!