PITANJE JE DANA

Počinje treći svetski rat!

Planeta

Autor:

BRISEL - Napeto u Persijskom zalivu. Evropska unija i zvanično je juče uvela sankcije na iransku naftu i zamrzla imovinu Iranske centralne banke. Teheran je odgovorio da će, kao što je i obećao, zatvoriti Ormuski moreuz, najvažniju rutu za transport nafte u svetu. Kad se to dogodi, sukob svetskih razmera biće neizbežan, jer su SAD i njihovi saveznici najavili da neće tolerisati zatvaranje moreuza.

treći svetski rat, Iran, embargo na naftu, moreuz Ormuz

BRISEL - Napeto u Persijskom zalivu.
Evropska unija i zvanično je juče uvela sankcije na iransku naftu i zamrzla imovinu Iranske centralne banke. Teheran je odgovorio da će, kao što je i obećao, zatvoriti Ormuski moreuz, najvažniju rutu za transport nafte u svetu. Kad se to dogodi, sukob svetskih razmera biće neizbežan, jer su SAD i njihovi saveznici najavili da neće tolerisati zatvaranje moreuza.

Diplomate svih 27 država članica EU u Briselu dogovorile su se da Iranu uvedu embargo, koji odmah stupa na snagu i odnosi se na nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate, dok će ranije sklopljeni ugovori važiti do jula ove godine. U EU je, takođe, odlučeno da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu. Obe mere uvedene su da bi Iran pristao na pregovore o spornom nuklearnom programu, za koji Zapad veruje da služi u vojne svrhe, dok Teheran tvrdi da je namenjen isključivo civilnim potrebama.

Iran je, očekivano, na sankcije odgovorio pretnjama.

- Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, Moreuz Ormuz će definitivno biti zatvoren - izjavio je Mohamed Kosari, zamenik predsednika Odbora iranskog parlamenta za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost.

Iako je Iran, posle odlaska američkog nosača aviona „Džon Stenis“ iz Persijskog zaliva u decembru, upozorio SAD da ne šalju drugi, nosač „Abraham Linkoln“ baš je juče prošao kroz Ormuski moreuz. On se pridružio američkoj Petoj floti, koja patrolira u tom području, u sklopu koje je već jedan nosač aviona „Karl Vinson“.

Inače, kroz Ormuski moreuz prolazi više od trećine naftnih tankera na globalnom nivou i petina ukupne količine nafte proizvedene u svetu. Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija, koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (159)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Imhotep

  Imhotep

  Srusice oni i Islamsku Republiku ali ce zapaliti ceo taj region,od Srednjeg istoka do granica Pakistana. Na sta ce to izaci-videcemo.

  193 Odgovori 
 • pravda

  pravda

  Jel si ti Vasko siguran da si normalan? Idi pa pricaj roditeljima male Milice Rakic kako je sjajna stvar ta americka pravda.Mislim, kapiram da ovde namerno provociras ljude i najiskrenije ti savetujem da posetis neku strucnu ustanovu. Uradi to dok ne bude kasno da se lecis.

  140 Odgovori 
 • bela ladja

  bela ladja

  a nabuko? sotone briselske! gori ste i od amerikanaca.

  123 Odgovori 

Poslednji komentar

 • aki

  aki

  "Boli me briga za Irak i Iran,
  oni se kokaju, a ja sam miran".ssBora čorba

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Šešelj je prilika da se Srbija obračuna s prošlošću Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!