Tragedija na Kopaoniku: Poginula dva vojnika od Nato bombi
Foto: Www.ski-instruktor.rs

Užasno

Tragedija na Kopaoniku: Poginula dva vojnika od Nato bombi

Crna Hronika -
Poginuli su Slaviša Marković (36) iz 204. vazduhoplovne brigade i Nebojša Milić (37) iz 98. vazduhoplovne brigade

KOPAONIK - Dva vojnika Vojske Srbije poginula su danas na Kopaoniku u eksploziji zaostale kasetne iz NATO bombe.

Poginuli su Slaviša Marković (36) iz 204. vazduhoplovne brigade i Nebojša Milić (37) iz 98. vazduhoplovne brigade.

Milić je u vojsci zaposlen od 1995. godine, a godinu dana mlađi Marković od 1997. godine. Obojica su rođeni u Prokuplju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nebojša Milić je sa suprugom i dvoje dece živeo u Nišu. Bio je jedan od najiskusnijih deminera i demontirao je tone najrazličitijih eksploziva i na niškom vojnom aerodromu i na svim drugim područjima gde je bilo zaostalih kasetnih i drugih bombi iz vremena bombardovanja.

Uviđaj na mestu nesreće zajednički obavljaju istržni organi policije iz Brusa i veštaci Vojske Srbije.

Kako se nezvanično saznaje, do tragedije je došlo kada je jedan od vojnika štapom za detekciju aktivirao bombu zaostalu iz NATO bombardovanja.

Bili su angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa Kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku.

Delegacija Vojske Srbije krenula je do porodica poginulih da im izjavi saučešće.

Prema rečima portparola Policijske uprave Kraljevo, istragu će najverovatnije pored nadležnog istražnog sudije, obaviti i veštaci Vojske Srbije.

Nezvanično, vojnici su poginuli prilikom čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi iz NATO bombardovanja na Pančićevom vrhu. Detonacija je bila stravična, a eksplodirala je jedna od nekoliko desetina kasetnih bombi koje su rasute na ovom području. Trenutno je Vojska Srbije blokirala celokupno područje mesta nesreće i istraga je u toku.

U eksploziji zaostale kasetne bombe na Kopaoniku poginula su dva podoficira Vojske Srbije, potvrđeno je za RTS u Ministarstvu odbrane.

U VS je potvrđeno da je došlo "do incidenta sa smrtnim posledicama", kao i da se radi na utvrđivanju detalja ove tragedije. Tragedija se dogodila oko 10.20 sati, a uviđaj je u toku. Uskoro se očekuje i zvanično saopštenje, prenose beogradski mediji.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić stiga je na mesto tragedije. Sa Vučićem je i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković.

Ovo je druga tragedija u kojoj su pripadnici VS izgubili život u poslednja dva meseca. Dvoje kadeta stradalo je sredinom juna na Pasuljanskim livadama, a sedmoro je lakše ili teže povređeno. U nesreći su poginuli kadeti Filip Milojević (24) i Milina Miletić (23).

Lekari brzo stigli, ali mogli su da konstatuju samo smrt

Direktor Doma zdravlja u Raški Miladin Andrić izjavio je da je lekarska ekipa brzo intervenisala, ali da je na mestu nesreće na Kopaoniku mogla samo da konstatuje smrt dvojice podoficira Vojske Srbije.

"U tom trenutku imali smo jednu lekarsku ekipu blizu Kopaonika koja se odmah uputila ka mestu nesreće. Za svaki slučaj smo iz Raške upitili dodatnu ekipu, ali vojnicima više nije moglo nikako da se pomogne. Drugih povređenih nije bilo", rekao je Andrić.

On je dodao da se civilna ekipa posle konstatovanja smrti vojnika vratila i da je slučaj prepušten vojnim organima.

Mihailović: Poginuli u krugu vojnog objekta

Direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihailović izjavio je da su dvojica pripadnika Vojske Srbije poginula danas na vrhu Kopaonika u eksploziji zaostale kasetne bombe, u krugu vojnog objekta koji je 1999. godine često bio na udaru snaga NATO.

Mihailović je rekao da Centar za razminiranje nadzire čišćenje kasetne municije na lokaciji koja se graniči sa vojnim objektom gde se dogodila nesreća.Centar nije nadležan za razminiranje objekata i zemljišta u vlasništvu vojske, izjavio je Mihailović

Zvanično saopštenje: Poginula dvojica podoficira Vojske Srbije na KopaonikuDvojica podoficira, pripadnika Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, poginula su danas oko 10.25 na Pančićevom vrhu na Kopaoniku tokom raščišćavanja terena od minsko-eksplozivnih sredstava, saopštilo je Ministartsvo odbrane. Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa Kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku. Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitne mere na rasvetljavanju okolnosti nesreće i utvrđivanju odgovornosti. Ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković helikopterom su krenuli ka Kopaoniku.

Ilustracija,  Foto: Vidovdan
Ilustracija, Foto: Vidovdan

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Ilustracija (Vikipedija)
Ilustracija (Vikipedija)

Nesreća se dogodila u blizini Pančićevog vrha (Vikipedija)
Nesreća se dogodila u blizini Pančićevog vrha (Vikipedija)

Ilustracija
Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track