Pogledajte pet koristi od konzumacije piva
Foto: AP

Čudesan napitak od hmelja

Pogledajte pet koristi od konzumacije piva

Zanimljivosti -

Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tečnom hranom

Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića. Pilo se još u istorijsko doba, ali današnji glavni sastojak hmelj počeo se koristiti tek u 13. veku. Pivo je u prošlosti imalo toliku važnost da se našlo u Hamurabijevom zakoniku, prvom pisanom zakoniku na svetu u kojem piše da pivo ne sme sadržavati previše vode niti se prodavati po previsokoj ceni.Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tečnom hranom. Energetska vrednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mleka.U pivu uživamo zbog njegovog jedinstvenog ukusa i mirisa, ali ono osim na čula, pozitivno deluje i na naše fizičko stanje. Naravno, pod uslovom da se konzumira umereno. Saznajte kojih je to pet dobrobiti koje pivo čini za zdravlje i – živeli!1. Smanjuje rizik od bolesti srca Istraživanja su potvrdila da umerena konzumacija piva smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Razlog je jednostavan: alkohol povećava nivo HDL-a, odnosno dobrog holesterola čime se smanjuje mogućnost zadebljanja arterija i zgrušavanja krvi koje može prethoditi srčanom udaru.2. Bogato je vitaminom B6Pivopije imaju za 30 odsto veću količinu vitamina B6 u krvi od ljudi koji ne piju pivo i dvostruko veću od ljudi koji konzumiraju crveno vino.

3. Sprečava stvaranje bubrežnog kamenca Ljubitelji piva imaju 40 odsto manje šanse da dobiju bubrežni kamenac od onih koji ga ne piju. Studija nije mogla odrediti koji sastojak je zaslužan za to, ali bez obzira, rezultat je impresivan.4. Pomaže ženama da lepše stare Dokazano je da umerena konzumacija alkohola pomaže u očuvanju gustoće kostiju i mentalnih sposobnosti kod starijih žena. Ali, to nije sve. Flavonoidi u hmelju, glavnom sastojku piva, imaju slična svojstva kao estrogen pa mogu poslužiti kao prirodna dopuna hormonima kod žena u menopauzi.5. Sprečava rak Hmelj sadrži i ksantohumol, materiju koja uništava određene enzime u organizmu koji mogu aktivirati rak i pomaže telu u suzbijanju faktora koje uzrokuju rak. Ksantohumol se trenutno testira u svrhu pronalaska preventivnog načina lečenja raka prostate i debelog creva.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Nisu uvek bile mršave: Evo kako se menjao ideal ženske lepote kroz istoriju (VIDEO)​Misterija na ivici Solarnog sistema: Planeta 9 bi mogla da donese apokalipsuLekoviti napitak: Šta sve leči medena voda (VIDEO)Nije smetnja: Zemlja razorena ratom misli da može da privuče turiste. Evo kako (VIDEO)Naučnici dokazali: Psi razumeju šta im ljudi govore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track