Pogledajte prve fotografije s Marsa

Kjuriositi stigao na Mars

Pogledajte prve fotografije s Marsa

Planeta -
Američka svemirska agencija NASA kaže da je signal o tome da je sve u redu dobila sa vozila nazvanog "Kjurioziti" (Curiosity - Radoznalost), posle sedam minuta obrušavanja kroz atmosferu Marsa i kočenja padobranom i raketama
1 / 7 Foto: Rojters

PASADENA - Najsavršenije robotsko istraživačko vozilo ikada izgrađeno, sletelo je jutros na Mars.

Američka svemirska agencija NASA kaže da je signal o tome da je sve u redu dobila sa vozila nazvanog "Kjurioziti" (Curiosity - Radoznalost), posle sedam minuta obrušavanja kroz atmosferu Marsa i kočenja padobranom i raketama.

Vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma, a sa potrošenih 2,5 milijarde dolara, to je najskuplja misija na Mars do sada. Naredne dve godine, vozilo će se nalaziti i bušiti stene, i prikupljati i analizirati uzorke tla. Cilj je da se utvrdi da li je na Marsu nekada moglo biti života - mikroskopskih organizama.

Uživo iz NASA.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas uspešno spuštanje rovera "Kjuriositi" na Mars i rekao da to predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće."Uspešno spuštanje 'Kjuriositija', najsofisticiranije naučne laboratorije koja je ikad sletetla na drugu planetu, predstavlja izuzetno tehnološko dostignuće koje će služiti kao ponos nacije i u dalekoj budućnosti", poručio je Obama, a preneo AFP.

"Ne mogu da verujem. Ovo je neverovatno", izjavio je Alen Čen, zamenik vođe tima za spuštanje "Kjuriositija" kada su na Zemlju stigle prve slike stenovitog terena, a na jednoj od njih se vidi točak letelice, preneo je Rojters.Letelica "Kjuriositi", najambicioznija i najveća mašina koja je ikada poslata u kosmos, poletela je sa Zemlje u novembru prošle godine i prešla je put dug 560 miliona kilometara."Kjuriositi" je opremljen insutrumentima za ispitivanje stene u krateru Gejl, jednom od najvećih udubljenja na Marsu, u potrazi za mogućim pokazateljima da su na toj planeti nekada živeli mikroorganizmi.

http://www.youtube.com/watch?v=oNviFQpRvwQ

http://www.youtube.com/watch?v=F_jG-Yy_v1A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track