POGLEDAJTE: Rusi uveli u naoružanje novu strategijsku nukelarnu podmornicu!

Aleksandar Nevski postao operativan

POGLEDAJTE: Rusi uveli u naoružanje novu strategijsku nukelarnu podmornicu!

Planeta -
Podmornice klase Borei spadaju u četvrtu generaciju ruskih nukelarnih podmornica strategijske namene koje će u budućnosti zameniti klase podmornica Delta III, Delta IV i Tajfun ( najveća podmornica na svetu, koje su razvijene u vreme Sovjetskog saveza

MOSKVA - Ruska mornarica uvela je danas u službu nuklearnu podmornicu nove generacije klase "borej" pod imenom Aleksandar Nevski.

Podmornica je deo klase nove generacije, koja će, kako se tvrdi, biti stub pomorske odbrane u narednim decenijama.

Ceremonija puštanja podmornice u službu prvobitno je bila planirana za 21. decembar, ali je odgođena za dva dana.Ministar odbrane Sergej Šojgu prisustvovao je porinjanju podmornice u gradu Severodvinsk, na severu Rusije.

Podmornica je od 2010. godine bila na neprestanim probama, koje su okončane u septembru ove godine.Prvi planovi izgradnje podmornica klase Borej izrađeni su bili 1980. godine, a gradnja prve Jurij Dolgoruki je započela 1996. godine.

Strategijska balistička podmornica klase Borei naoružana je sa 16 balističkih raketa bulava 3M14 ( NATO oznaka SS-N-30, koja će postati u budućnosti temelj jederske triade Rusije, a spada i u najskuplji projekat.Inače podmornice klase Borei spadaju u četvrtu generaciju ruskih nukelarnih podmornica strategijske namene koje će u budućnosti zameniti klase podmornica Delta III, Delta IV i Tajfun ( najveća podmornica na svetu, koje su razvijene u vreme Sovjetskog saveza.

Ove podmornice igrale su glavnu ulogu u elementu strategijskog odvraćanja. Takođe valja dodati da su ovo prve nuklearne podmornice strategijske namene izgrađene u postsovjetskom periodu.

http://www.youtube.com/watch?v=fFlX6AHGmaQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track