Položeni venci na spomen-obeležje braniocima Beograda

Beograd

Autor:

Polaganjem venaca grad Beograd tradicionalno obeležava herojsku odbranu grada pod vođstvom legendarnog junaka Janoša Hunjadija, kod Srba poznatijeg kao Sibinjanin Janko

venci - beoinfo.

BEOGRAD - Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic položili su danas vence na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda izvojevali pobedu nad turskom vojskom.

Polaganju venaca prisustvovalo je i 210 učenika i nastavnika iz Mađarske, koji su u Beogradu na nagradnom putovanju, povodom učestvovanja na državnom takmičenju iz istorije.

Kako se navodi na sajtu Gradske uprave, polaganjem venaca grad Beograd tradicionalno obeležava herojsku odbranu grada pod vođstvom legendarnog junaka Janoša Hunjadija, kod Srba poznatijeg kao Sibinjanin Janko.
Ta pobeda je, kako je podsetio Alimpić, imala izuzetan značaj i za čitavu Evropu, jer je posle pada Carigrada zaustavljen prodor Turaka pod vođstvom Mehmeda Osvajača.

"Posle teških borbi Turci nisu uspeli da odbrane Beograd, a Janoš Hunjadi je svega mesec dana kasnije umro od kuge u Zemunu, na mestu gde se danas nalazi kula Sibinjanin Janka", naveo je Alimpić.

On je dodao i da će đaci iz Mađarske imati priliku mnogo toga da nauče na Beogradskoj tvrđavi, koja ima veliki značaj i za srpsku i za mađarsku istoriju.

Mađarski ambasador je ocenio da redovno, zajedničko obeležavanje današnjeg dana produbljuje prijateljske odnose Mađarske i Srbije.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde