POMAMA ZA KUBANSKOM VAKCINOM: Evo ko može da bude kandidat za cimavaks
Foto: Dragan Kadić

Poslednja nada za obolele od raka pluća

POMAMA ZA KUBANSKOM VAKCINOM: Evo ko može da bude kandidat za cimavaks

Društvo -
Jednake doze "cimavaksa" dobili su i Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC "Bežanijska kosa".

NOVI SAD - Institut za plućne bolesti Vojvodine spreman je da krene sa testiranjem bolesnika koji ispunjavanju kriterijume za uključivanje u studiju takozvane kubanske vakcine, "cimavaksa".

Svi bolesnici koji su do sada primili bilo kakav vid terapije ili im je bolest ustanovljena pre više od mesec dana ne ulaze u odabir kandidata za vakcinu, kaže za 021 direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin.

Institut za plućne bolesti Vojvodine apeluje da se građani ne prijavljuju samoinicijativno za primanje terapije, jer postoje strogi kriterijumi koji određuju da li će neko postati kandidat za vakcinu ili neće. Perin naglašava da je Institut dobio zalihe dovoljne za 10 višemesečnih terapija, ali nije poznato kada bi one mogle da budu potpuno iskorišćene."Ono što oboleli mora da ispuni je da bude negativan na receptor epidermalnog faktora rasta, što se otkriva putem eliza testa. Ovaj test je, inače, nov za naše stručnjake i nije poznato koji procenat ljudi ima povećanu količinu ovog faktora u krvi. Naravno, pacijenti moraju dati pristanak za testiranje, s obzirom na to da se radi o leku koji nije registrovan u našoj zemlji", kaže Perin i dodaje da je vrlo teško precizirati koliko bolesnika će ispunjavati kriterijume.

Poznato je da do sada nije objavljena nijedna zvanična, pouzdana studija koja potvrđuje efekte kubanske vakcine.Podsetimo da Novosađani sve češće zovu Institut za plućne bolesti u pokušaju da dođu do kubanske vakcine. Jednake doze "cimavaksa" dobili su i Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC "Bežanijska kosa".

(Radio 021/Gorica Nikolin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track