Pomozite Vasiliju!

Dr Kurir pokrenuo akciju

Pomozite Vasiliju!

Život -
Sedmogodišnji dečak jedan je od 42 obolelih od retke Gošeove bolesti u Srbiji

Sedmogodišnji Vasilije Vasić iz Iriga jedan je od 42 osobe koje boluju od retke Gošeove bolesti u Srbiji! Ta bolest je posledica urođenog nedostatka jednog enzima, usled čega ne dolazi do razlaganja masti, već se one talože u slezini, jetri, koštanoj srži, limfnim žlezdama ili u nervnom sistemu.

Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme, ovo oboljenje može da uzrokuje nepovratna oštećenja, trajni invaliditet, pa čak i smrt.Njegova mama Kristina Vasić iz Iriga kaže za Dr Kurir da je dva puta morala da prekida trudnoću, jer su medicinske pretrage pokazale da bi deca nasledile Gošeovu bolest.

Iako su nam obećali da će troškove analiza u Mančesteru i Amsterdamu snositi neka od nadležnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, to se nije desilo. Na kućnu adresu stižu visoki računi i kamate za pretrage obavljene u Engleskoj i Holandiji priča Kristina.Kako dodaje Vasićeva, Vasiliju je bolest ustanovljena kada je imao nešto više od godinu dana. Kao i mnogi drugi u ovoj napaćenoj državi, prepušteni smo sami sebi.

Mi za ove pretrage dugujemo oko 500 evra. Za nekog je to možda beznačajna cifra, a za nas ogroman novac, jer je jedino suprug zaposlen. Još je veća muka to što je Vasilije duže od pola godine bez terapije, koja mesečno košta 18.000 evra. Neophodno je da pet ampula leka prima na svake dve nedelje.

Da li je moguće da su sve zemlje u našem okruženju, uključujući i Albaniju, preuzele brigu o lečenju pacijenata obolelih od Gošenove bolesti, ali ne i naša? Zar su Vasilije i još četvoro dece toliki trošak za državu? pita se ogorčena majka.

Tekući računSvi ljudi koji žele da pomognu malom Vasiliju Vasiću iz Iriga mogu to da učine uplatom na dinarski račun: 9081600187 kod Banke inteza, pozivom na broj: 551020002884/4 ili na devizni kod Vojvođanske banke, broj partije: 5475/610250708, matični broj banke: 8074313, swift VBUBRS22, IBAN: RS35355000000303372672

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track