Prikaži najnovije vesti

Ponižavanje

Srbija 27

BEOGRAD - Hotel &quot;Astorija&quot; u centru Beograda, koji je 6. marta 2009. godine prodat za 230 miliona dinara, upola nižu cenu od procenjene (471,1 milion dinara)<br /> <input id="gwProxy" type="hidden" /><!--Session data--><input onclick="jsCall();" id="jsProxy" type="hidden" /> <div id="refHTML"> </div>

BEOGRAD - Hotel "Astorija" u centru Beograda, koji je 6. marta 2009. godine prodat za 230 miliona dinara, upola nižu cenu od procenjene (471,1 milion dinara), konzorcijumu kojim rukovodi firma "Progres AB", ponovo je u žiži javnosti. Naime, Višnja Ninković (90), u čijem je vlasništvu "Astorija" bila do 1948. godine, kada joj je Zakonom o nacionalizaciji oduzeta, danas sa svojim sinom ne može normalno da živi čak ni u svom stanu, u kojem su zbog radova na hotelu i cevi koja je napukla sprat iznad svakodnevne poplave! Potpuno slomljeni, u prostoriji punoj vlage, u ulici Milovana Milovanovića na prvom spratu, Ninkovići za Kurir pričaju da više nemaju kome da se žale.
- Obraćali smo se Direkciji za imovinu, podizali tužbe, međutim, jasno je da ova država, koja je prodala naše vlasništvo, nema nameru da reaguje. Vidite li vi da oni meni ne daju ni da umrem u miru! Prvo su nam oteli zgradu, a sad nam ne daju ni da ostanemo kao ljudi u njoj. Trideset godina smo ovde... Uveče ne spavam jer ne znam hoće li mi se šta srušiti na glavu - kaže Višnja Ninković pokazujući mokar plafon dnevnog boravka.
Pored istorije Ninkovića, za ovaj hotel, koji se prostire na 2.602 kvadratna metra u samom centru prestonice, vezuju se dodatne kontroverze: od toga zašto je u martu ove godine prodat budzašto preko pitanja statusa 42 radnika, koji su prilikom privatizacije danima štrajkovali dajući podršku nekadašnjim vlasnicima.
- Ne preostaje nam ništa drugo izuzev da čekamo zakon o restituciji, za koji se još uvek ne zna u kojoj formi će biti donesen. Zakon o privatizaciji ne samo da je dozvolio da se proda tuđa imovina već ne pruža nikakvu vrstu zaštite onima koji su tom prilikom ugroženi i oštećeni - kazao je za naš list advokat Đurđe Ninković.
Agencija za privatizaciju ranije je saopštila da mora da postupa po Zakonu o privatizaciji, pošto zakon o restituciji, koji bi definisao status nacionalizovane imovine, još uvek nije donet, što podrazumeva da je "Astorija" sto odsto u društvenom vlasništvu i mora biti privatizovana.   


Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara