Prikaži najnovije vesti

Ponovo Arsen u vodi za piće

Srbija 30

RUDNIK - Rešenjem sanitarne inspekcije, a na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, zbog povećane koncentracije

RUDNIK - Rešenjem sanitarne inspekcije, a na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, zbog povećane koncentracije arsena od juče je zabranjena upotreba vode za piće iz javnog vodovoda na Rudniku.

Prema rečima Radovana Albijanića, direktora vodovoda Javnog komunalnog preduzeća iz Gornjeg Milanovca, koje gazduje i vodovodom na Rudniku, reč je o situaciji koja se ponavlja iz godine u godinu u letnjem periodu, kada se zbog nedostatka vode u izvorištima koja se uobičajeno koriste za snabdevanje građana priključuju i dva izvorišta čija voda ima povećano prisustvo arsena. Dozvoljena količina arsena u vodi za piće je 0,010 miligrama po litru, a analizom vode od strane Zavoda za javno zdravlje registrovano je prisustvo arsena u količinama od 0,020 miligrama u litru pijaće vode.

Iz tih razloga Javno komunalno preduzeće je odlučilo da se voda iz rudničkog vodovoda u narednom periodu koristi isključivo kao tehnička voda, a vodu za piće i kuvanje narednih dana, do stabilizacije prilika, obezbeđivaće veći broj cisterni, koje će neprekidno kružiti varošicom Rudnik.
Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir
Pošalji komentar 0 komentara