SKUPŠTINA UŽIVO MAJA PROŠAPUTALA, AL’ OTIŠLO U ETAR Gojkovićeva: Ovaj Balša je mnogo nervozan čovek!
Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Četvrta sednica redovnog zasedanja Narodne skupštine

SKUPŠTINA UŽIVO MAJA PROŠAPUTALA, AL’ OTIŠLO U ETAR Gojkovićeva: Ovaj Balša je mnogo nervozan čovek!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas u 10 časova novu sednicu, na čijem dnevnom redu će se naći predlozi zakona o dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Zakona o osiguranju depozita koje je podnela Vlada Srbije.

Elektronskim sistemom utvrđeno je da početku sednice prisustvuje tek 117 poslanika, te je predsednica skupštine Maja Gojković odmah odredila pauzu u radu u trajanju od 10 minuta.

PRENOS ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE UŽIVO MOŽETE PRATITI OVDE

11.01 - Predsedavajuća parlamentom Maja Gojković dala je reč poslaniku DS Balši Božoviću, ali je nehotice i svoj mikrofon ostavila uključenim, pa je u etar otišla njena izjava na račun pomenutog parlamentarca.

Foto: Nebojša Mandić

"On je nervozan, pa udara stalno po tastaturi, neverovatan čovek", prošaputala je Gojkovićeva, a potom se Božoviću direktno obratila savetom da kada se prijavi za reč, više ništa ne dira.

Foto: Dado Đilas

10.50 - Pauza se odužila, pa je parlament konačno otpočeo rad tek u 10.45 časova i to u startu burno, "prozivkom" lidera Dveri Boška Obradovića na račun ministarke Slavice Đukić Dejanović.

Foto: Printscreen

"Ja bih se osvrnuo na rad ministarke Slavice Đukić Dejanović. Niko ne zna šta 10 meseci kao ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku ona radi. Tek je ovih dana bila kratka izjava s njene strane da je Vlada iz budžeta izdvojila 1 milion evra za populacionu politiku u Srbiji, dok je Grad Beograd izdvojio 2 miliona evra za muzičku fontanu na Slaviji", istakao je Obradović.

Foto: Damir Dervišagić

Na dnevnom redu naći će se i Predlog zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A", kao i Predlog zakona o davanju garancije po zaduženju Akcionarskog društva ''Elektromreža Srbije'' za Regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Foto: Filip Plavčić

U saopštenju se navodi i da će na dnevnom redu četvrte sednice redovnog zasedanja Skupštine, sa šest tačaka dnevnog reda, biće i izmena Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka.

PIČVAJZ U SKUPŠTINI! OVAKO SU SE VREĐALI POSLANICI: Kradulović, Lažoljub, Blatoljub...

Poslanici će razmatrati i o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podnela predsednica parlamenta.

Foto: AP/Darko Vojinović

Predloženim dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđeno je da agencija može devizna sredstva ulagati i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Srbija ili Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je navedeno u tom predlogu, ta ulaganja su moguća u okolnostima značajnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu uzrokovanih postojanjem negativne kamatne stope na depozite kod stranih banaka.

SEDNICA SE PRETVORILA U CIRKUS Radulović: Zovete me Kradulović! Rističević: Ne, već Rasulović!

Dopunom postojeće zakonske obaveze smanjiće se i troškovi koji su uzrokovani negativnim kamatnim stopama u Evrozoni, a time bi se, imajući u vidu pozitivne stope prinosa na hartije od vrednosti čiji je izdavalac Srbija, omogućilo efikasnije raspolaganje sredstvima, pre svega,fonda za osiguranje depozita i ostvarila zakonska obaveza da se na sredstva tog fonda moraju ostvarivati odgovarajući prihodi.

Foto: Nebojša Mandić

Predlogom zakona o davanju državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u za projekat "Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A", Srbija preuzima obavezu da jemči za obaveze EPS-a prema KWF banci po osnovu Sporazuma o zajmu zaključenog između te banke i ovog domaćeg Javnog preduzeća 28. februara 2017. u Beogradu.

DA LI SU NARODNI POSLANICI NARODNI ILI STRANAČKI: Ucene lidera ih čine potpunim vlasništvom partija

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja