POTOPLJENA VALJEVSKA GRAČANICA, VERNICI UPALI U OPŠTINU: Spasite nam manastir, voda će ga progutati!
Foto: Printscreen FB

Građani telima štitili zidine svetinje

POTOPLJENA VALJEVSKA GRAČANICA, VERNICI UPALI U OPŠTINU: Spasite nam manastir, voda će ga progutati!

Društvo -
Nakon jutrošnjeg protesta ispred zgrade opštine Valjevo, okupljeni su nezadovoljni odlukom odbornika da ih prime i zaustave punjenje brane Rovni i tako spreče potapanje manastira valjevska Gračanica i potencijalnu opasnost od pucanja brane, ušli u zgradu opštine. Podsetimo, u jeku poplava koje poslednja dva dana pogađaju Srbiju, voda je skoro potpuno uništila manastir Valjevska Gračanica.

Vernici su podigli glas još u ponedeljak, apelujući na lokalne vlasti da se što pre aktiviraju, jer se bujice bliže manastirskim zidinama.

НАРОД НДПРЕСТАНО ПЕВА У ОПШТИНИ

Posted by Ваљевска Грачаница - Valjevska gračanica on Tuesday, March 8, 2016

Kako javne molbe nisu urodile plodom, narod se danas odlučio na radikalniji potez - noseći krstove i zastave Srbije, vernici su upali u zgradu opštine.

Oni naglas čitaju psaltir i pevaju moleban za spas manastira.

Kako javlja monah Antonije, u zgradi se trenutno nalazi oko 200 ljudi. Okupljeni pevaju pesme o Gračanici, ali im je pristup u salu zabranjen. Na licu mesta su i jake mere obezbeđenja koji sprečava narod da se probije do sale.Prethodno je ispred opštine održan protest gde su se okupljenima obratili monah Antonije i odbornik Ljubodrag Bradić koji su saopštili najnovija istraživanja stručnjaka povodom opasnosti od pucanja brane Stubo – Rovni.Poslednja informacija koja nam je stigla od monaha Antonija je da je upravo stiglo još pripadnika policijskih snaga u opštinu i da je narod koji je prisutan okružen od strane njih. Takođe, navodi da pokušavaju da ih isprovociraju kako bi imali razlog da reaguju i počnu sa hapšenjem okupljenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track