PREKIPELO IM: Stanari 400 zgrada u Nišu se isključuju sa daljinskog grejanja
Foto: Shutter

Dosta im je dranja

PREKIPELO IM: Stanari 400 zgrada u Nišu se isključuju sa daljinskog grejanja

Srbija -
Zbog visokih računa stanari čak 400 zgrada u Nišu su odlučili da se isključe sa sistema daljinskog grejanja.

Pošto, kako kažu, nadležni više ne žele da komuniciraju s njima, stanari 400 zgrada koji su se okupili zbog visokih računa za grejanje odlučili su da se definitivno isključe sa sistema daljinskog grejanja.

Iako je do sada to bila samo preporuka skupštinama stanara da razmotre i mogućnost isključenja, na poslednjem sastanku budućeg Udruženja predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada odlučeno je da raskinu ugovore sa Toplanom.

Kako kaže predstavnik stanara Saša Kostić, ovakva odluka je usledila nakon što su pregovori sa rukovodstvom Toplane i gradskim čelnicima više puta bili bezuspešni.

-Zbog njihovog stava da ne žele sa nama da diskutuju mi smo rešili da radikalizujemo naše odluke. Na sledećem sastanku ćemo da saopštimo svim našim članovima odluku o isključenju grejanja i dogovorićemo tačan datum i vreme kada ćemo da krenemo u tu akciju - kaže Kostić.

On pojašnjava da će se ispoštovati sve procedure, da se podnesu zahtevi Toplani, a onda i da se izabere način na koji će grejanje biti isključeno i ko će to da uradi.

-Videćemo šta će da kaže Toplana po kom cenovniku bi oni to uradili, a mi imamo i mogućnosti konkurentskih firmi. Izaberemo firmu koja će to da uradi, pa onda da dođu oni kod svakoga od nas pojedinačno, da se isključi dovod toplotne energije i da se na takav način izvrši akcija - priča Kostić.

Kako kaže, stručnjaci potvrđuju da isključenje traje 15 do 20 minuta po radijatoru, dok Toplana ima studiju u kojoj isključenje po radnom satu košta 1.500 dinara.

-Vi vidite sada sa kim imate posla. Uvećan je radni sat kako bi građani odustali od namere da se isključe - kaže Kostić.

Broj skupština stanara koji se pridružio ovoj akciji je i dalje 400, ali Kostić kaže da će se podrška i dalje prikupljati, a da je sada omogućeno da se akciji priključe i vlasnici privatnih kuća.

Podsetimo, okupljanje nezadovoljnih Nišlija cenom grejanja i drugim uslovima koji stižu iz Toplane, počelo je polovinom marta.

Za nepuna 4 meseca broj nezadovoljnih skupština stanara se značajno uvećao, a okupljeni su u postupku formiranja udruženja građana.

Pored borbe sa Toplanom, ove Nišlije pokušavaju da reše i druge probleme, pa su tako dali predlog da građani otkupe Nišku televiziju u postupku privatizacije.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track