Nezbrinuta deca

Preko 5.000 dece u hraniteljskim porodicama

Društvo

Autor:

Osamostaljivanje mladih posle prestanka nekog od oblika zaštite najveći izazov za nadležne institucije, izjavila je Brankica Janković

hraniteljske porodice, dobrila grujic

BEOGRAD - U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina broj nezbrinute dece smeštene u institucijama smanjen za oko 50 odsto, a broj dece do tri godine starosti za 80 odsto, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Janković je rekla da je pre 10 godina u hraniteljskim porodicama bilo oko 1.600 dece i 2.000 u ustanovama, a da je sada u domovima 1.000 dece i preko 5.000 u hraniteljskim porodicama, dodajući da ti statistički podaci pokazuju da je Srbija postigla zavidan uspeh.

Na skupu posvećenom međunarodnom projektu "Osnaživanja i aktivacija mladih za izlazak iz nepovoljnih životnih okolnosti", Janković je naglasila da je osamostaljivanje mladih posle prestanka nekog od oblika zaštite najveći izazov za nadležne institucije.

Menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva iz kabineta potpredsednice Vlade za evropske integracije Žarko Šunderić ukazao je na značaj projekta s obzirom na to da su, i sa evropske tačke gledišta, deca najugroženija grupa u društvu.

Šunderić je naglasio da Srbija ulazi u proces standardizacije usluga nacionalne zaštite i da je projekat važan, jer je načinjen u saradnji sa zemljama regiona, a podstakao je i saradnju centralnih i lokalnih nivoa.

Prema rečima savetnika za socijalnu zaštitu iz Republičkog zavoda Lele Veljković, godišnje oko 700 mladih napušta sistem socijalne zaštite.

Projekat Mreže podrške za samostalan život (ALEN), rađe u saradnji sa stručnjacima iz Hrvatske, Mađarske i Austrije, finansira EU.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Trebalo bi jasno i glasno, i s dokazima, reći koji su političari plaćali prostitutke Božidar Spasić, bivši radnik DB

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde