U 61. godini

Preminuo profesor Gašo Knežević

Društvo

Autor:

Knežević je rođen 15. septembra 1953. godine u Beogradu, gde je Pravni fakultet završio 1976. godine sa prosečnom ocenom 9,56. Doktorirao je 1987. Oženjen je i otac je dvoje dece

gašo knežević, foto dado đilas

BEOGRAD - Bivši ministar prosvete, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Gašo Knežević preminuo je jutros u 61. godini, potvrđeno je u Dekanatu Pravnog fakulteta.

Knežević je rođen 15. septembra 1953. godine u Beogradu, gde je Pravni fakultet završio 1976. godine sa prosečnom ocenom 9,56. Doktorirao je 1987. godine sa tezom "Merodavno pravo za trgovački ugovor o međunarodnoj prodaji robe", takođe na Pravnom fakultetu u Beogradu. U dva navrata boravio je na specijalizaciji u Hagu.

Od 1978. godine do 1980. godine radio je u Okružnom privrednom sudu u Beogradu, a od 1980. godine bio je zaposlen na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta. Na Fakultetu je započeo karijeru kao asistent-pripravnik i prošao je kroz sva zvanja do zvanja redovnog profesora. Uža specijalnost bila mu je međunarodno privatno pravo,  uz učešće u raznim oblicima nastave i ispita u porodici građanskog i građanskog procesnog prava. Bio je Prodekan za finansije u periodu od 1991. do 1993. godine.

Bio je arbitar je u Spoljnotrgovinskoj arbitraži pri Privrednoj komori i visoki predstavnik Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije. U periodu od četiri godine držao je kurseve iz oblasti međunarodnog trgovačkog i međunarodnog građanskog procesnog prava na Constitutional and Legislative Policy Institute (COLPI – Budimpešta) i bio profesor po pozivu na Central European University.

Rukovodio je i Kursom o Evropskom sudu pravde, u okviru Akademske alternativne obrazovne mreže. Održao je veliki broj predavanja u okviru kurseva ljudskih prava, koje je organizovao Beogradski centar za ljudska prava. Početkom 2000. godine dao je otkaz na Pravnom fakultetu, u znak protesta protiv kadrovske politike Fakulteta.

Od tada, pa do kraja oktobra iste godine bio je advokat. Odlukama Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta pozvan je da se vrati na fakultet, što je i prihvatio. Od oktobra 2000. do kraja januara 2001. bio je ministar za visoko i više obrazovanje u Prelaznoj vladi Republike Srbije. Od 25. januara 2001. do marta 2004.godine u Vladi premijera Zorana Đinđića bio je ministar prosvete i sporta. Osnivač je i član Saveta Beogradskog centra za ljudska prava.

Kao autor, ili koautor objavio je sedam knjiga. Autor je i velikog broja članaka i učesnik brojnih savetovanja u zemlji i inostranstvu. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Komemoracija povodom smrti Gaše Kneževiča biće u ponedeljak u 10 časova na Pravnom fakultetu, a sahrana istog dana u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nije loto više ono što je bio. Vratite nam Suzanu Mančić Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!