U 61. godini

Preminuo profesor Gašo Knežević

Društvo

Autor:

Knežević je rođen 15. septembra 1953. godine u Beogradu, gde je Pravni fakultet završio 1976. godine sa prosečnom ocenom 9,56. Doktorirao je 1987. Oženjen je i otac je dvoje dece

gašo knežević, foto dado đilas

BEOGRAD - Bivši ministar prosvete, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Gašo Knežević preminuo je jutros u 61. godini, potvrđeno je u Dekanatu Pravnog fakulteta.

Knežević je rođen 15. septembra 1953. godine u Beogradu, gde je Pravni fakultet završio 1976. godine sa prosečnom ocenom 9,56. Doktorirao je 1987. godine sa tezom "Merodavno pravo za trgovački ugovor o međunarodnoj prodaji robe", takođe na Pravnom fakultetu u Beogradu. U dva navrata boravio je na specijalizaciji u Hagu.

Od 1978. godine do 1980. godine radio je u Okružnom privrednom sudu u Beogradu, a od 1980. godine bio je zaposlen na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta. Na Fakultetu je započeo karijeru kao asistent-pripravnik i prošao je kroz sva zvanja do zvanja redovnog profesora. Uža specijalnost bila mu je međunarodno privatno pravo,  uz učešće u raznim oblicima nastave i ispita u porodici građanskog i građanskog procesnog prava. Bio je Prodekan za finansije u periodu od 1991. do 1993. godine.

Bio je arbitar je u Spoljnotrgovinskoj arbitraži pri Privrednoj komori i visoki predstavnik Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije. U periodu od četiri godine držao je kurseve iz oblasti međunarodnog trgovačkog i međunarodnog građanskog procesnog prava na Constitutional and Legislative Policy Institute (COLPI – Budimpešta) i bio profesor po pozivu na Central European University.

Rukovodio je i Kursom o Evropskom sudu pravde, u okviru Akademske alternativne obrazovne mreže. Održao je veliki broj predavanja u okviru kurseva ljudskih prava, koje je organizovao Beogradski centar za ljudska prava. Početkom 2000. godine dao je otkaz na Pravnom fakultetu, u znak protesta protiv kadrovske politike Fakulteta.

Od tada, pa do kraja oktobra iste godine bio je advokat. Odlukama Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta pozvan je da se vrati na fakultet, što je i prihvatio. Od oktobra 2000. do kraja januara 2001. bio je ministar za visoko i više obrazovanje u Prelaznoj vladi Republike Srbije. Od 25. januara 2001. do marta 2004.godine u Vladi premijera Zorana Đinđića bio je ministar prosvete i sporta. Osnivač je i član Saveta Beogradskog centra za ljudska prava.

Kao autor, ili koautor objavio je sedam knjiga. Autor je i velikog broja članaka i učesnik brojnih savetovanja u zemlji i inostranstvu. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Komemoracija povodom smrti Gaše Kneževiča biće u ponedeljak u 10 časova na Pravnom fakultetu, a sahrana istog dana u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (14)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Lana

  Lana

  Pocivaj u miru dragi profesore! Ponosna sam da sam bila Vas student!

  58 Odgovori 
 • sloba novski

  sloba novski

  Neka ti je laka zemlja!

  57 Odgovori 
 • mirjana

  mirjana

  Neka mu je vecna slava i hvala za sve sto je ucinio za ovu nasu Srbiju.

  51 Odgovori 

Poslednji komentar

 • mira

  mira

  Da li su neki od komentara samo prigodni , ili stvarno mislite ono što ste napisali ? Ja , recimo , pamtim da je profesor jedan od reformatora , čijim delovanjem je počelo urušavanje našeg školstva i naneta ogromna šteta celom društvu . I stigosmo do toga da nam je školstvo nikad jadnije . Da li znate da je profesor viđen na jednom sasta ... više nku Bilderberg grupe ? Tamo nije bio slučajno .

  -5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!