PREOBRAŽENJE: Vladika Grigorije postao biskup!
Foto: Preent

Ode čovek u katolike

PREOBRAŽENJE: Vladika Grigorije postao biskup!

Društvo -
Vladika hercegovački posle molebana s dubrovačkim biskupom rekao da ne mogu samo njih dvojica biskupa da učine prvi korak ka pomirenju

BEOGRAD - Ti si u PRAVOSLAVNOJ crkvi.Vladika hercegovački Grigorije predstavio se kao hercegovački biskup usred televizijskog prenosa! Nesvakidašnji gaf izrekao je u pravoslavnoj Crkvi Svetog Blagoveštenja u Dubrovniku pre dva dana gde je hercegovački vladika Grigorije sa dubrovačkim biskup om Matom Uzinićem služio moleban za jedinstvo svih hrišćana.- Za nas koji smo hrišćani to je vrlo značajno: postoji nejedinstvo među hrišćanima, nejedinstvo u veri, postoji razlikovanje u učenjima... 11 vekova smo bili zajedno. Znamo Hristovu zapovest da svi budemo jedno, da je to cilj hrišćanskog života. Ali isto tako znamo da mi sad ne možemo napraviti taj korak... Isto tako znamo biskup dubrovački i ja, kao biskup hercegovački, da treba da napravimo korak koji možemo... - kazao je vladika Grigorije.Najbizarnije od svega - vladika se tokom govora nije ispravio.Živica Tucić, verski analitičar, kaže da vladika Grigorije nije pogrešio jer su reči biskup i episkop istog značenja.- Vladika Grigorije nije pogrešio - reči biskup i episkop su istog značenja. Rusi i Grci nemaju dva značenja, dok kod Srba postoji to razlikovanje. U svakom slučaju, nije pogrešio, može sebe da nazove biskupom - tvrdi Tucić i dodaje: - Poljaci pravoslavci za svog episkopa kažu biskup. Ne treba prenagljivati, nema priče tu.

Šta zna vladika šta je biskup
Šta zna vladika šta je biskup

Najbizarnije od svega je to što se vladika tokom govora nije ispravio
Najbizarnije od svega je to što se vladika tokom govora nije ispravio

Politički obojenVladika Grigorije nikada nije krio svoje simpatije prema Borisu Tadiću, pa je tako vladika bački Irinej, na sednici Sabora SPC, posle predsedničkih izbora izjavio saučešće vladici Grigoriju jer je njegov favorit izgubio.- Primi moje saučešće povodom Borisovog poraza, ali Toma Nikolić je pobedio - rekao je Irinej bački pred šokiranim vladikama. Međutim, Grigorije mu nije ostao dužan, pa je rekao da nema nikakav problem s tim i da svi znaju da je njegov stav da bi bilo mnogo bolje da je pobedio Tadić.

http://www.youtube.com/watch?v=HgFzb-vFaxA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja