PRIJAVA NASILJA NAD ŽENAMA STIDITE SE: Narandžasti telefon uništen
Foto: Marina Lopičić

Manijaci pokidali slušalicu

PRIJAVA NASILJA NAD ŽENAMA STIDITE SE: Narandžasti telefon uništen

Društvo -

Telefon na Trgu republike, preko kojeg je mogla da se čuje jeziva statistika o nasilju nad ženama i devojčicama, pokvaren čim je postavljen

Narandžasti telefon, koji je postavljen na beogradskom Trgu republike sa ciljem da podiže svest o problemu nasilja nad ženama, uništen je samo 24 časa nakon što je instaliran!Ovaj telefon postavljen je u petak 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a bilo je predviđeno da zvoni neprekidno tokom 16 dana i time podiže svest građana o problemu porodično-partnerskog nasilja nad ženama.

Građani koji su se „javljali“ na telefon mogli su da čuju jezivu statistiku, od toga da svake godine u Srbiji u porodičnom nasilju strada između 30 i 40 žena, do toga da je u poslednjih deset godina život izgubilo 328 žena.U Kancelariji UN u Srbiji za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), koja je postavila ovu instalaciju, kažu da je očigledno da „nevini telefon“ nekome smetao i tako sam postao žrtva.

- Na taj način smo dobili dodatnu potvrdu važnosti ove kampanje i potrebe za prevencijom nasilja prema ženama i devojčicama. Telefon nastavlja da živi bez slušalice.

Tiho će zvoniti do kraja kampanje „16 dana aktivizma“ kao poziv na uzbunu i akciju, a o ženama žrtvama nasilja ćemo, nažalost, kao i do sada, moći da saznamo samo kada dospeju na stranice crne hronike ili kada postanu statistika - navodi se u saopštenju UN Women Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track