Prikaži najnovije vesti
hrana, vok, kineska posuda, priprema

Priprema hrane u voku

Stil 3

Jelo koje spremite u ovoj tradicionalnoj kineskoj posudi biće veoma zdravo i ukusno

Najzdraviji način spremanja jela!
Vok je duboka posuda sa zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kuvanje u ovoj posudi je efikasno i brzo, a zahteva malo ulja.

Ljudi pogrešno smatra da je prikladan isključivo za pripremanje egzotičnih jela, ali ukoliko pitate bilo kog kuvara, reći će vam kako je on odličan i za pripremu doma­ćih jela.

A evo nekih osnovnih stvari koje treba da znate pre nego što ga kupite.

♦ Pre prve upotrebe vok ručno operite deterdžentom. Osušite ga, stavite iznad izvora toplote i sipajte u njega malo ulja. Rasporedite ga po celoj površini, pa ga odstranite papirnim ubrusom, a zatim sud ponovo operite. Postupak ponovite nekoliko puta, dok papir kojim brišete ne ostane beo.

♦ Kad kuvate u voku, uvek ga dobro zagrejte pre nego što u njega sipate ulje. Zavrtite sud kako bi se ono rasporedilo po celoj površini, pa onda dodajte namirnice.

♦ Držite se ovog rasporeda: prvo stavite beli ili crni luk, zatim meso, tvrđe povrće, i na kraju lisnato. Varjačom kontinuirano mešajte hranu kako ne bi zagorela.

♦ U voku se jela brzo spremaju, zato unapred pripremite sve potrebne namirnice. Hranu isecite na male komade podjednake veličine.

♦ Vok nikad ne ribajte abrazivnim sredstvom. Operite ga samo vrelom vodom, bez sapuna i da dobro ga obrišite.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir