PRITISAK: Poziv državama EU da priznaju Kosovo

Austrijska političarka lobira

PRITISAK: Poziv državama EU da priznaju Kosovo

Politika -
Lnaček poziva Beograd da okonča podršku paralelnim strukturama na severu Kosova, kao i da koristi uticaj na srpsku manjinu severno od Ibra u cilju uklanjanja blokada i omogućavanju prave slobode kretanja za sve stanovnike Kosova i trgovinu

BEČ - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je povodom usvajanja njenog izveštaja o Kosovu u spoljnopolitičkom odboru EP (AFET), da i preostalih pet članica EU treba da priznaju Kosovo.

"Jedan dan nakon istorijskog sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjaga, u Briselu je AFET jasnom većinom glasao za moj izveštaj o Kosovu i time još jednom uputio snažan signal ohrabrenja Prištini", navela je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, izveštaj jasno stavlja do znanja da je "budućnost nezavisnog Kosova u integraciji u EU".

"Pet godina posle proglašenja nezavisnosti moj izveštaj zahteva da preostalih pet članica EU konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo. Pozitivan uticaj EU na Kosovu stalno slabi zbog nejedinstva u politici priznanja. Takođe se tako i sprečava puno učešće u Europolu i Interpolu i miniraju zajednički napori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", smatra Lunačekova.

Brza primena dijaloga o dostizanju vizne liberalizacije za građane Kosova, teritorijalni integritet i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su dalji centralni zahtevi izveštaja, ukazala je ona.

Inače izveštaj poziva Beograd da okonča svoju podršku i finansiranje paralelnih struktura na severu Kosova, kao i da koristi svoj uticaj na srpsku manjinu severno od Ibra u cilju uklanjanja blokada i omogućavanju prave slobode kretanja za sve stanovnike Kosova i trgovinu.

"Za integraciju srpske manjine na severu Kosova moj izveštaj zahteva podršku, kako od strane EU, tako i vlade Kosova. Samo na taj način mogu srpski građani Kosova na severu, kao što je to uspelo i u opštinama južno od Ibra, da se pridobiju za novu državu", uverena je Lunaček.

Austrijska političarka se kritično izjasnila prema kosovskim institucijama u vezi primene prave izborne reforme, kao i u vezi sa pojačanim naporima u oblasti vladavine prava, slobode medija, zaštiti etničkih i seksualnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i oko brze primene zakona o zaštiti svedoka.

Zemlje članice EU se u tom kontekstu pozivaju da na Kosovo upute više sudija i državnih tužilaca za potrebe Euleksa.

Lunaček je ocenila da je usvajanje njenog izveštaja za Kosovo, kao i ukupan proces stabilizacije na zapadnom Balkanu bilo od velikog značaja, i da treba sa isto takvim uspešnim ishodom biti usvojen u plenumu EP u martu.

Za izveštaj Lunačekove o Kosovu glasalo je 42 člana AFET, 9 je bilo protiv, i 12 uzdržano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track