Policija saslušava Miškovića od podneva
Foto: MARINA LOPICIC

Akcija MUP

Policija saslušava Miškovića od podneva

Crna Hronika -
Privedeni su Milo Đurašković i još sedam osoba, a sumnjiče se da su mahinacijama prilikom privatizacije putarskih preduzeća pribavili Miškovićima korist više od 30 miliona evra
1 / 5 Foto: MARINA LOPICIC

BEOGRAD - Radna grupa Uprave kriminalističke policije jutros je privela Miroslava i Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još dve osobe, koje se sumnjiče za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

Miškovićima i još osmorici privedenih uručeno je rešenje o zadržavanju do 48 sati. Privedeni su jutros dovedeni u zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova, a oko pola 11 prebačeni su u Specijalni sud u Beogradu, a oko podneva počelo je i njihovo saslušanje. Posle saslušanja, biće odlučeno o mogućem pokretanju istrage i određivanju pritvora.

Policija je takođe privela i bivše direktore "Preduzeća za puteve Niš" Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, direktora "Šer korporacije" Ristu Ristića, predsednika skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića, akcionara" PZP Niš" Zorana Kaitovića, direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića i procenitelja " Konzita" Rašo Zdravka.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća čime su nezakonito pribavili imovinsku korist od preko 30 miliona evra za Miroslava i Marka Miškovića i Mila Đuraškovića.

Miroslavu Miškoviću je, kako se sumnja, u jednoj transakciji, pribavljena imovinska korist od oko milion i po evra za koliko mu je na ime povraćaja kredita više isplaćeno. Prethodno je Preduzeće za puteve Niš za privatizaciju PZP Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona evra kredita od Miškovićeve firme „Hemslejd trejding limitid" sa Kipra, sa godišnjom kamatom od tri odsto.

Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije", "Šer korporacije", firme "Emisio broker" i privatizovanih preduzeća za puteve sumnjiči se da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist od oko 12 miliona evra, kupoprodajom akcija rudnika krečnjaka "Nemetali Topola". Na njegove lične račune "leglo" je oko 4,5 miliona evra, a na račun "Šer korporacij", čiji je vlasnik, oko 7,5 miliona evra.

Marku Miškoviću, vlasniku "Mera investment fund BV" sa Holandskih Antila, pribavljena je imovinska korist od oko 18 miliona evra razlikom u ceni kupovine i prodaje 47,59 odsto akcija PZP-a Niš.

Da podsetimo, Miroslav Mišković je poslednji put u svojstvu građanina saslušan u MUP-u u ponedeljak, kada je saslušan i suvlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

Advokat Zdenko Tomanović uložio je žalbu na rešenje o zadržavanju do 48 sati svog branjenika vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, rečeno je u specijalnoj eminisiji na televiziji B92 povodom hapšenja Miškovića i još devet osumnjičenih. O žalbi na rešenje, prema zakonu, odlučuje dežurni sudija za prethodni postupak u roku od 24 sata.

Sin Miroslava Miškovića Marko saslušan je u prošli petak u policiji u svojstvu građanina o saradnji svog preduzeća " Mera investment fond" sa Đurađkovićevom " Nibens grupom". Marko Mišković je inače trebalo ove nedelje da bude ponovo saslušan kao građanin, a policija ga je u nedelju zaustavila na aerodromu "Nikola Tesla" da napusti zemlju privatnim avionom i odzela mu pasoš kao meru za obezbeđenje prisustva radi neometanog vođenja pretkrivičnog postupka.

REAGOVANJA

DS: Podržavamo privođenje Miškovića i saradnika

Demokratska stranka podržala je današnje privođenje vlasnika Delte Miroslava Miškovića i njegovih saradnika, istakavši da i u budućim akcijama, Vlada Srbije i državni organi treba da pokažu da borba protiv korupcije nije selektivna. Kako se navodi u pisanoj izjavi potpredsednika DS Miodraga Rakića, ta stranka podržava današnju akciju državnih organa kao i svaku borbu protiv korupcije i kriminala.

"Kao što smo u vreme dok smo bili na vlasti govorili da niko nije iznad zakona i da ne sme biti zaštićenih to mislimo i danas kao najveća opoziciona stranka, zbog toga podržavamo i današnju akciju državnih organa", izjavio je Rakić. On je dodao da od državnih organa i Vlade Srbije DS očekuje da i u budućim akcijama pokažu da borba protiv korupcije nije selektivna.

Selaković: Vlada pokazala da nema nedodirljivih

Portparol Ujedinih regiona Srbije Marko Selaković izjavio je povodom privođenja Miroslava Miškovića, da je vlada pokazala da je zakon jednak za sve i da nema nedodirljivih. Selaković je naveo i da nije na političkih strankama da procenjuju kako će teći istraga i da taj posao treba ostaviti policiji i pravosuđu.

"Prva i osnovna stvar je da je vlada pokazala da je zakon jednak za sve i da nema nedodirljivih i nema privilegovanih kada je reč o poštovanju zakona", rekao je portparol URS.

"Nije na političkim strankama da procenuju i šta će se u tom slučaju događati i kako će teći istraga - taj posao ostavljamo policiji i pravosudnim organima", rekao je Selaković, prenosi Tanjug.

Ilić: Rekao sam Miškoviću - prikoči

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da se žestoko protivio ulasku vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića u srpska putarska preduzeća, ali da u tom trenutku niko time nije želeo da se bavi. Ilić je podsetio da je u vreme prodaje putarskih firmi bio ministar zadužen za saobraćaj u Vladi Srbije čiji je predsednik bio Vojislav Koštunica.

"Sećate se moje izjave - "Miškoviću, prikoči, ne sme to tako da se uradi". Zbog toga sam bio napadnut u medijima, kritikovan i imao sam mnogo problema zbog izjave da se zaustavi takva prodaja", kazao je Ilić novinarima u beogradskom Centru "Sava". On je kazao da jedan čovek ne može da uđe i u putnu privredu, avio industriju, agrar banke, osiguranje, trgovinu i svuda da bude monopolista.

"To stvarno nije vodilo ničemu. Suprotstavio sam se ulasku Miškovića u putnu privredu", rekao je Ilić. On je istakao da su firme Preduzeća za puteve Niš (PZP), Kragujevac i Beograd bile ključne u Srbiji i okosnica razvoja srpske putne privrede. Ministar je naglasio da je znao da će doći do problema zbog prodaje tih preduzeća, što se kasnije i pokazalo.

"Na ulici je ostalo 1.000 ljudi. Mi sada nemamo te putne firme koje su bile vodeće u Srbiji", naveo je Ilić za Betu.

Milićević: Niko nije jači od države

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević izjavio je, povodom privođenja Miroslava Miškovića i drugih osoba, da je zakon jednak za sve i da nijedan pojedinac ne može biti zaštićen ukoliko je prekršio zakon i ne može biti jači od države.

Milićević je, novinarima u Skupštini Srbije, rekao da ne želi da komentariše nijedan postupak, proces ili istragu, jer se to može kvalifikovati kao politički pritisak, ali je naglalsio da je zakon jednak za sve i da niko nije jači od države. On je naveo da je SPS više puta jasno rekla da Vlada nastavlja da vodi jasnu, odlučnu i kontinuiranu borbu protiv korupcije i da SPS veruje u nadležne organe i institucije.

Upitan da li privođenje Miškovića može da naruši odnose u vladajućoj većini, Milićević je kazao da će većina postojati sve dok njene članice budu na zajednickom putu oko realizacije proklamovanih načela i da je ništa drugo neće uzdrmati. Milićević je rekao da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da je o privuđenju Miškovića bilo reči na Vladi Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=5IOhYJQgsT4
http://www.youtube.com/watch?v=Ms2_qM-C_Ec

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja