Prodajom imovine ugrožen opstanak Srba u Orahovcu
Foto: KURIR

Prodajom imovine ugrožen opstanak Srba u Orahovcu

Politika -
U poslednje vreme, mesečno se proda po jedna kuća u Orahovcu, gde danas u potpunom albanskom okruženju živi oko 400 Srba

ORAHOVAC - Jedan od osnovnih problema koji su Srbi iz Orahovca danas predočili direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu jeste prodaja srpske imovine u ovoj metohijskoj opštini.

U poslednje vreme, mesečno se proda po jedna kuća u Orahovcu, gde danas u potpunom albanskom okruženju živi oko 400 Srba.

Dejan Baljošević iz Orahovca izjavio je da je prodaja srpskih imanja najteži problem koji u poslednje vreme pogađa srpsku zajednicu u toj opštini, dodajući da imovinu prodaju uglavnom interno raseljeni Srbi koji su pokrajinu napustili pre desetak godina.

"U pokušaju da reše svoje egzistencijalne probleme, oni prodaju svoja imanja ovde. Nemaju osećaj da tim svojim postupkom ugrožavaju naš opstanak, a razlog zašto se sve ovo dešava je izostanak nacionalnog plana opstanka za stabilizaciju srpske zajednice na Kosovu", smatra Baljošević.

Na ovaj problem ukazala je u razgovoru sa Vulinom i Olivera Radić iz Orahovca, nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi, koja je istakla da je prodaja kuća čiji su vlasnici Srbi gorući problem.

Ona je navela da se kuće Albancima prodaju po minimalnim cenama, a cene se kreću od 7.000 do 15.000 evra.

"Država bi trebalo da podrži otkup tih kuća od vlasnika. Privatna svojina jeste svetinja, ali ako njeno otuđivanje ugrožava opstanak svih nas, to je pitanje države i država bi od vlasnika te kuće trebalo da ih otkupi", rekla je Radićeva.

Moj predlog je da se te kuće dodele ljudima koji sa porodicama žive ovde kao podstanari, ali da se prethodno potpišu ugovori da se ne smeju otuđiti i da vlasnik bude država ili crkva.

"Država bi što hitnije trebalo da odreaguje jer se u kuće useljavaju Albanci sa velikim brojem dece. Sala gde se nalazimo je jedini prostor koji mi možemo koristiti za druženje i druge zajedničke aktivnosti, jer jedino igralište koje je napravljeno sada umesto naše koriste albanska deca", istakla je ona.

U Orahovcu nema ozbiljnijih incidenata u poslednje vreme, kažu meštani, dodajući da su sada učestali verbalni incidenti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track