Prikaži najnovije vesti
Ukrajina, protesti, Kijev,
Bivša republika SSSR još u bezizlaznoj situaciji

PROPAST DRŽAVE: Ukrajina pred krahom!

Planeta 20

Zbog sukoba zemlji preti privredna propast, a Amerika i Evropa se prepucavaju preko nje zbog gafa američke funkcionerke

KIJEV - Nema smirivanja.
Ukoliko se oštra politička kriza u Ukrajini ubrzo ne okonča, ta zemlja će ostati bez finansijske pomoći i doživeće privredni slom, predviđa kijevski ekonomista Vladislav Starinec. Pored toga, ne idu joj naruku ni aktuelna prepucavanja Amerike i EU povodom skandala nastalog kad je u javnost procurio snimak funkcionerke SAD Viktorije Nuland kako izgovara „Jeb. š EU“. Stvar je pogoršalo pojavljivanje još jednog video-zapisa na kojem američki funkcioneri optužuju evropske partnere da su previše mekani kada je reč o uvođenju sankcija Ukrajini.

Procureo novi snimak

- Ukoliko se ne postigne brza normalizacija političke situacije i kompromis između Janukoviča i opozicije, postoji rizik da se obustavi dalja isplata ruskog kredita, ali i velika kineska ulaganja. U pitanje dolazi i budući aranžman sa MMF i finansijska podrška EU - rekao je Starinec.

Međutim, pored tih problema u sredu se pojavio još jedan - spor Brisela i Vašingtona oko načina rešavanja krize u Ukrajini. Naime, psovka Nulandove potpuno je razbesnela nemačku kancelarku Angelu Merkel, ali i druge funkcionere EU, a novi snimak dodatno je zagrejao atmosferu.

Pored toga, glavne političke struje u Ukrajini, predvođene predsednikom Viktorom Janukovičem i vođama opozicije s Vitalijem Kličkom na čelu, ne pronalaze rešenje za krizu u zemlji, nastalu kad je Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU u novembru 2013. 

Jačaju ekstremisti

U isto vreme jačaju desničarske snage u zemlji, koje traže smenu vlasti, ali bez ikakvog mešanja stranih sila. Jedan od najaktivnijih Dmitro Jaroš nedavno je istakao da je sa svojom vojskom spremio arsenal oružja i da priprema revoluciju.

Susret u Sočiju
TAJNI RAZGOVOR PUTINA I JANUKOVIČA

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Viktor Janukovič sastali su se na dan otvaranja Olimpijskih igara u Sočiju, međutim, Putinov savetnik za međunarodnu politiku nije želeo da obelodani detalje razgovora dvojice predsednika niti da li je tokom susreta postignut neki nov sporazum.

Spor SAD i EU

- sile se slažu u stavu da Janukovič treba da prekine nasilni obračun s demonstrantima, ali ne i povodom toga kako treba izvršiti pritisak na Kijev
- SAD se zauzimaju za sankcije protiv ukrajinskih funkcionera i oligarha, dok je EU oprezna, jer takva politika nije urodila plodom u susednoj Belorusiji
- EU s Angelom Merkel na čelu smatra da je Vitalij Kličko dobar kandidat da bude deo vlasti, dok je snimak Nulandove otkrio da je Amerika protiv toga

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir