Prikaži najnovije vesti
prostitucija, prostitutka, javna kuca
REPORTER KURIRA U RACIJI MUP

Prostitucija u Srbiji: Trudnica nudi seks za 15 evra

Crna Hronika 115

BEOGRAD - Drugo lice prestonice! Sve je manje prostitutki u prestonici. Dok ih je nekad bilo i po trideset na jednoj lokaciji, poslednjih godina ne može se naći više od pet. Neke su otišle iz Beograda, neke prešle u bordele, neke umrle od side, hepatitisa ili droge. Lokacije na kojima se mogu sresti i dalje su iste: Plavi most, autoput kod hotela „Nacional“

BEOGRAD - Drugo lice prestonice!
Sve je manje prostitutki u prestonici. Dok ih je nekad bilo i po trideset na jednoj lokaciji, poslednjih godina ne može se naći više od pet. Neke su otišle iz Beograda, neke prešle u bordele, neke umrle od side, hepatitisa ili droge. Lokacije na kojima se mogu sresti i dalje su iste: Plavi most, autoput kod hotela „Nacional“, Manceov most, Pančevački most i Pančevački put.

Reporteri Kurira su s policajcima Odeljenja za javni red i mir beogradske policije bili u raciji na Plavom mostu.
- Većinu ovih devojaka u posao uvede neko ko im je blizak i u koga imaju poverenja. Nekima su momci ili muževi makroi - kaže za Kurir inspektorka Dragana Starčević i pokazuje nam na plavušu koja ulazi u „golf“ novosadskih tablica.
- Pustićemo ih da odu na parking, pa ćemo im prići - kaže Starčevićeva.

Auto se zaustavlja na dvadesetak metara od prometne ulice. Posle pet minuta počinje „akcija“. A onda sledi iznenađenje:
- Dobro veče, policija - kratko kažu inspektori otvarajući vrata kola. Šokirani mladić u kačketu i vijetnamci trgne se i počinje žurno da zakopčava pantalone.
Jedan od inspektora prepoznaje prostitutku:
- Ivana, ti si?
Žena u poodmakloj trudnoći ga pogleda:
- Ja sam. U sedmom sam mesecu, termin mi je u martu. Radim samo oralno. Malopre sam izašla, ovo mi je prva mušterija - kaže Ivana.

Ona već šest godina prodaje telo na Plavom mostu. Ima 23 godine i dvoje dece. Policiji predaje dve novčanice od po 1.000 dinara koje joj je dala mušterija.
- Vrati mi 500 dinara, dala sam mu kusur. Muž me čeka u kladionici, treba da mu odnesem pare kasnije - kaže ona policajcu.

Veliki deo žena uđe u ovaj posao bez svesti o opasnosti. Pre svega zavisnosti od droge, kojom ih makroi vezuju za posao:
- Najteže mi je bilo kad smo na delu uhvatili dvanaestogodišnju devojčicu kojoj je glava padala na grudi koliko je bila drogirana. Takve stvari se ne zaboravljaju - kaže Dragana Starčević.

Devojčica od šesnaest godina, žrtva trgovine ljudima, ulazi u policijski auto. Zna da sledi privođenje.
- Uspeli smo da je izvučemo od makroa. On je osuđen na tri godine zatvora, a nju smo vratili u porodicu. Pokušali da pomognemo, ali ona je počela da se drogira i opet ušla u prostituciju - kaže Dragana Starčević.

Te večeri pet prijateljica noći privedeno je u pritvor gradske policije. Bez protesta ili ljutnje, sedele su u kolima i ćaskale. Nije im prvi put.Joca reketaš

Prostitutke jedna drugu upozoravaju kad naiđe izvesni Joca, koji im drži reket.
- Kaže da je Plavi most njegova teritorija i da svaka od nas mora da mu da 2.000 dinara. Jednom sam se mu se usprotivila i tad me je prebio. Posle toga nikad više - kaže crnka, majka dvoje dece i dugogodišnja narkomanka:
- Uzimam dnevno jednu polutku, to vam je pola grama heroina. Sve što zaradim, posle dam dileru.Klijenti neće kondom

Iako ima dosta prostitutki koje su heroinski zavisnici, imaju hepatitis ili sidu, klijenti o tome ne vode računa i odbijaju da koriste kondom.
- Dešava se da prostitutke traže od mušterije da stavi kondom, ali oni su spremni da plate i više da ne bi morali da koriste sredstvo zaštite.
 Čupanje iz kandži prostitucije

Policija ima odličnu saradnju s nevladinim organizacijama „Atina“ i „Astra“. Njihov posao nije samo da hapse, nego i da pomognu devojkama da se iščupaju iz kandži makroa i vrate u normalan život.
- Mi u njima vidimo devojke s problemom. Nije na nama da bilo koga osuđujemo niti omalovažavamo. Svi smo ljudi - kaže Dragana Starčević.


Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir