PROTEST U PODGORICI Keković: Oporezujte luksuz, a ne krpite preko sirotinje rupe u budžetu!
Foto: Printscreen CdM

VIŠE STOTINA GRAĐANA ISPRED SKUPŠTINE

PROTEST U PODGORICI Keković: Oporezujte luksuz, a ne krpite preko sirotinje rupe u budžetu!

Crna Gora -

PODGORICA - Unija slobodnih sindikata organizovala je protest na platou ispred zgrade Skupštine, zbog Vladinih mera ekonomske politike.

Ispred Skupštine se okupilo nekoliko stotina ljudi, a stigli su i čelnici URA Žarko Rakčević i Dritan Abazović, te Demosa Goran Danilović i poslanica DF-a Marina Jočić.Na protestu su i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, generalni sekretar te partije Boris Bogdanović, kao i funkcioneri URA Miloš Konatar i bivši poslanik Demokrata Neven Gošović.Učesnici protesta USSCG blokirali su saobraćaj ispred Skupštine.Prisutnima se obratio generalni sekretar Unija slobodnih sindikata Srđa Keković.

"Moramo na ulicu zbog novogodišnjih paketa koje je spakovala nova Vlada. Svuda oko nas su korupcija i kriminial, gde su bile fabrike, grade zgrade, oduzimaju nam reke, a sada će i jezero. Zazidali su obalu", rekao je Keković.Između reči Kekovića čuli su se zvižduci okupljenih i povici "Lopovi, lopovi".

Generalni sekretar Unija slobodnih sindikata Srđa Keković (foto printscreen rtcg.me)
Generalni sekretar Unija slobodnih sindikata Srđa Keković (foto printscreen rtcg.me)

"Nisu građani krivi za budžetski deficit, od nove Vlade smo očekivali da će ispuniti obećanje i da će brinuti o radnicima", naveo je između ostalog Keković. Keković je upozorio Vladu da je jedan broj zakona koje je Vlada predložila Skupštini neustavan.“Ukoliko ovi zakoni budu usvojeni doći će do novih troškova koji će da padnu na teret građana. Pratićemo što će se desiti sa ovim normama zakona i u skladu sa tim ćemo da regujemo”, poručio je Keković i reko da treba povećati porez na dobit, a ne da se oporezuju deca, majke i siromašni.

“Samo oporezovanjem bogatih možemo da dobijemo 150 miliona svake godine u budžet. I, uvedite u redovne tokove armije od 40.000 ljudi koji rade na crno”, poručio je Keković.“Gdje je kraj čizmi neoliberalnog kapitalizma, zbog kojeg su gubitnici tranzicije završili u ovakvom stanju? Zbog politike koju vodi Vlada imamo ovoliki broj mladih na birou rada bez šanse za zaposlenjem. Radnici rade opasne poslove bez prava na odmor i za mizernu zaradu od 193 evra. Naše koleginice i kolege rade po 50 sati bez godišnjeg odmora”, kazao je predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković govoreći o problemima radnika.On je rekao da se tamo gdje su bile farike grade luksuzne zgrade.

“Teret svih promašenih privatizacija treba da se prenese na vlasnike kapitala, da se oporezuje luksuz, to smo rekli premijeru”, rekao je Keković. On je naveo da Vlada treba da spreči da se povećava poreski dug i da ne krpi rupe u budžetu preko sirotinje.

Lidija Pejović, predstavica žena USSCG, rekla je da je odavno prepoznato da je materinstvo prepreka tržištu rada u CG. “Zato smo danas tu da vidimo da li će 21.000 žena biti uskraćena za 25 odsto prihoda. Ovo je ogromna svota za prosečnu CG porodicu i neispravno je što Vlada reže gde i fali, a ne dira one koji imaju previše”, rekla je ona.

(vijesti.me/CdM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja