Kontroverzna karikatura

PROVOKACIJA: Proroka Muhameda skinuli golog?!

Planeta

Autor:

Sajt francuskog magazina Šarli Ebdo oboren je pošto su stizali komentari u ogromnom broju

karikatura, Šarli Ebdo, goli Muhamed, prorok, Brižit Bardo,

PARIZ - Francuski satirični magazin "Šarli Ebdo" danas je objavio karikature proroka Muhameda, što bi moglo da još više razbesni muslimane koji širom sveta protestuju zbog antiislamskog američkog filma.

Na naslovnici magazina prikazan je musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Jevrejin, a ispod karikature napisano je "Nedodirljivi 2", što se odnosi na nagrađeni francuski film o siromašnom crncu koji pomaže aristokrati kvadriplegičaru, prenela je agencija AFP.

U magazinu je na poslednjoj strani prikazan goli prorok Muhamed, a ta karikatura je inspirisana scenom iz francuskog filma sa Brižit Bardo, iz 1963. godine. Veb stranica magazina "Šarli Ebdo" danas je oborena pošto su stizali komentari u ogromnom broju, od pohvala do negodovanja i kritika.

Urednik magazina, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, juče je najavio da će karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani". Šarb je odbacio tvrdnje da namerno provocira u složenom trenutku, upitavši "da li je sloboda štampe provokativna?".

"Ja ne tražim od muslimana da čitaju magazin, kao što ni ja ne idem u džamiju da slušam govore koji su u suprotnosti sa svim onim u šta ja verujem", naglasio je Šarb.

Francuske vlasti pojačale su stepen bezbednosti oko svojih ambasada u zemljama u kojima bi moglo doći do neprijateljskog raspoloženja zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus.

Francuski muslimanski savet, glavno telo muslimanske populacije u Francuskoj, poručio je muslimanima da ostanu mirni u vezi "novog čina islamofobije", a isti poziv muslimanima je uputio i visoki predstavnik pariske najveće džamije Dalil Bubaker.

U Francuskoj živi četiri miliona muslimana.

http://www.youtube.com/watch?v=WqXkXJbneq4
http://www.youtube.com/watch?v=g7M8Qv08eO0
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sve Dinkićeve afere bilo bi lako procesuirati, ali nemoguće je jer on ima podršku u delovima pravosuđa i vlasti Dušan Janjić, analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde