Pupovca kritikuju i izbeglice

Politika

Autor:

SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu, navodi udruženje izbeglica

Milan Rodić, Milorad Pupovac,

ZAGREB - Koalicija udruženja izbeglica ne želi da se meša u sukob između Ive Josipovića i Milorada Pupovca, ali je ipak iznela kritike na račun Pupovca.

U saopštenju koalicija podseća na odgovornost Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Milorada Pupovca prema svojim sunarodnicima navodeći da nije ispunio ni podržao mnoge njihove zahteve.

Kako navode, SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu.

Navodi se da nije završen proces ekshumacije i identifikacije nestalih lica, novčano obeštećenje za porodice žrtava, povratak oduzete imovine i stečenih prava, povratak stanarskih prava, naknada štete za uništenu i nestalu imovinu, poništavanje ugovora o zameni kuća koji su sklopljeni za vreme rata pod pristiscima i pretnjama.

Zatim nije urađeno ništa ni po pitanju povratka otetog i uzurpiranog poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, uspostave istih standarda u suđenjima za ratne zločine, garantovanje slobode kretanja izbeglim i prognanim Srbima, piše u saopštenju.

Koalicija udruženja podseća da su SDSS i Pupovac odbili da podrže peticiju izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske u kojoj se navodi 12 ključnih problema i koju je svojim potpisom podržalo preko 70.000 oštećenih građana.

Navodi se i da su SDS S i Milorad Pupovac podržali usvajanje niza diskriminatorskih zakona za Srbe kao i da su odbili da Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama saopšte da Hrvatska nije ispunila uslove za zatvaranje pregovora o poglavlju "Pravosuđe i ljudska prava".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović žestoko je pre dva dana napao Milorada Pupovca, čije Srpsko narodno veće izdaje nedeljnik Novosti, optuživši ga, pored ostalog, da vodi "etnobiznis", a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • 123...

  123...

  Pupovac nikad nije predstavljao Srbe.On je markentiski potez Tudjmana i nove mlade hrvatske.

  5 Odgovori 
 • Istina

  Istina

  Znaci g-din Josipovic ipak govori istinu!

  2 Odgovori 
 • komandos1002

  komandos1002

  "SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu, navodi udruženje izbeglica"
  -a kakve to probleme imaju Srbi u izbeglištvu???

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • komandos1002

  komandos1002

  "SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu, navodi udruženje izbeglica"
  -a kakve to probleme imaju Srbi u izbeglištvu???

  1 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Odbijao sam da budem ministar u prethodnim vladama, ali premijer kaže da sledeći put neću moći da odbijem Dragan Marković Palma, predsednik JS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!