Prikaži najnovije vesti
Milan Rodić, Milorad Pupovac,

Pupovca kritikuju i izbeglice

Politika 5

SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu, navodi udruženje izbeglica

ZAGREB - Koalicija udruženja izbeglica ne želi da se meša u sukob između Ive Josipovića i Milorada Pupovca, ali je ipak iznela kritike na račun Pupovca.

U saopštenju koalicija podseća na odgovornost Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Milorada Pupovca prema svojim sunarodnicima navodeći da nije ispunio ni podržao mnoge njihove zahteve.

Kako navode, SDS S dok je podržavao Vladu Hrvatske pa zatim i bio u njoj, nije učinio gotovo ništa da se reše ključni problemi Srba povratnika i Srba koji žive u izbeglištvu.

Navodi se da nije završen proces ekshumacije i identifikacije nestalih lica, novčano obeštećenje za porodice žrtava, povratak oduzete imovine i stečenih prava, povratak stanarskih prava, naknada štete za uništenu i nestalu imovinu, poništavanje ugovora o zameni kuća koji su sklopljeni za vreme rata pod pristiscima i pretnjama.

Zatim nije urađeno ništa ni po pitanju povratka otetog i uzurpiranog poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, uspostave istih standarda u suđenjima za ratne zločine, garantovanje slobode kretanja izbeglim i prognanim Srbima, piše u saopštenju.

Koalicija udruženja podseća da su SDSS i Pupovac odbili da podrže peticiju izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske u kojoj se navodi 12 ključnih problema i koju je svojim potpisom podržalo preko 70.000 oštećenih građana.

Navodi se i da su SDS S i Milorad Pupovac podržali usvajanje niza diskriminatorskih zakona za Srbe kao i da su odbili da Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama saopšte da Hrvatska nije ispunila uslove za zatvaranje pregovora o poglavlju "Pravosuđe i ljudska prava".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović žestoko je pre dva dana napao Milorada Pupovca, čije Srpsko narodno veće izdaje nedeljnik Novosti, optuživši ga, pored ostalog, da vodi "etnobiznis", a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir