PUŠTENI TAOCI KOJI SU ZNALI KURAN: Teroristi u Maliju oslobodili dve žene iz hotela
Foto: AP 20 2015

Talačka kriza

PUŠTENI TAOCI KOJI SU ZNALI KURAN: Teroristi u Maliju oslobodili dve žene iz hotela

Planeta -
Džihadisti, koji su danas napali hotel "Radison Blu" u Bamaku, prestonici Malija, i oteli 170 ljudi, oslobodili su neke od talaca, među kojima i one koji su znali da citiraju delove Kurana, a Agencija AFP navodi da su oslobođene dve žene

Grupa džihadista napala je uz povike "Alahu ekber" hotel, a kao taoce drži 140 gostiju i 30 zaposlenih. Prema nepotvrđenim podacima u napadu je ubijeno devet osoba.

Izvori bezbednosne službe su rekli da se cela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbeđnja hotela. Takođe se navodi da su se napadači dovezli do hotela automobilom sa diplomatskim tablicama, preneo je AFP.

Mediji prenose da među taocima ima državljana SAD, Francuske i Kine. Kompanija "Rezidor hotel grup", u čijem vlasništvu je lanac hotela, potvrdila je napad i talačku krizu, ističući da su njihovi timovi u stalnom kontaktu sa lokalnim vlastima. U saopštenju kompanije, čije je sedište u SAD, dva napadača drže taoce, prenela je agencija AFP.

Foto Reuters
Foto Reuters

Pozivajući se na neimenovne bezbednosne izvore, Rojters je preneo da je u hotelu 10 napadača. Svedoci navode da su džihadisti tokom napada koristili i automatsko oružje i ručne bombe. Napadnuti luskuzni hotel, gde većinom odsedaju stranci, nalazi se zapadno od centra grada, u blizini zgrada ministarstava i diplomatskih predstavništva.

Američka ambasada u Maliju pozvala je građane da se sklone zbog dešavanja u hotelu. Prve informacije o pucnjavi pojavile su se na društvenim mrežama. Savetnik u Ministarstvu odbrane Diaran Kone je, međutim, rekao da još nije jasno šta se dogodilo. Iz hotela, koji ima 190 soba, čuli su se pucnji iz automatskog oružja.

"U ranim jutarnjim satima čula se pucnjava. Po svemu sudeći, u pitanju je pokušaj otmice. Policija je na listu mesta", javila je agencija Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore. U martu su u Bamaku maskirani napadači pucali na jedan restoran, popularan među strancima, i ubili pet osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja