PUTIN KATEGORIČAN: Bombardovanje Jugoslavije je bio rezultat samovolje Amerike!
Foto: AP

O politici Vašingtona

PUTIN KATEGORIČAN: Bombardovanje Jugoslavije je bio rezultat samovolje Amerike!

Planeta -

SAD su više puta upotrebljavale vojnu silu u svetu zaobilazeći Povelju UN - od Jugoslavije do Sirije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Predsednik Rusije izjavio je da su UN stvorene nakon Drugog svetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svetu.

Međutim, kako kaže, nakon raspada SSSR, prema njegovom mišljenju, SAD su odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, preneo je Sputnjik.

"Potom su usledili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“, naveo je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je nakon tih događaja usledila i situacija u Libiji, o kojoj je doneta rezolucija.

"Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija“, rekao je Putin.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track