PUTIN POTPISAO: Rusija priznaje dokumenta građana Donbasa
Foto: AP

Jednaka prava

PUTIN POTPISAO: Rusija priznaje dokumenta građana Donbasa

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznavanju dokumenata izdatih građanima Ukrajine i osobama bez državljanstva koje žive na teritorijama samoproglašenih Narodnih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine dok se ne reši situacija u ovim regionima, saopštila je pres-služba Kremlja.

"Ovaj ukaz donet je zbog humanitarnih razloga... dok ne budu ispunjeni sporazumi iz Minska. Predsednički dekret priznaje lična dokumenta stanovnika Donbasa kako bi oni mogli da legalno ulaze u Rusiju", izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"To je privremena mera koja treba žiteljima Donbasa da vrati prava koja su izgubili pošto je Ukrajina prestala da im izdaje i produžava dokumente“, objasnio je Džabarov, koji je prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove. On je podsetio da je Ukrajina prestala da izdaje dokumenta građanima koji žive u Donbasu, "a ljudi tamo i dalje umiru, rađaju se, a njihovim vozačkim dozvolama ističe rok“.

"Oni čak ne mogu ni da doputuju u Rusiju, dok svi ostali Ukrajinci mogu bez prepreka da prelaze rusko-ukrajinsku granicu. Jednostavno smo izjednačili njihova prava s ostalim državljanima Ukrajine“, dodao je Džabarov.

Aleksandar Zaharčenko: Putinova odluka govori o tome da borba žitelja Donbasa nije uzaludna (Foto: Fonet/AP)
Aleksandar Zaharčenko: Putinova odluka govori o tome da borba žitelja Donbasa nije uzaludna (Foto: Fonet/AP)

Inače, predsednik LNR Igor Plotnicki izjavio je da je ovaj ukaz sudbonosna odluka, dok je predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko ocenio da Putinova odluka govori o tome da borba žitelja Donbasa nije uzaludna. Priznavanje pasoša DNR i LNR u Rusiji je, istovremeno, "priznavanje zasluga i napora našeg naroda i naših ustanika koji su izdržali na bojnom polju i izveli neverovatan podvig u izgradnji države i uspotavljanju ekonomije", dodao je Zaharčenko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track