PORUKA PUTINA RUSKIM VOJNICIMA U SIRIJI: Naš zadatak je da uništimo teroriste!
Foto: AP 24 Sept 2015

Pohvale

PORUKA PUTINA RUSKIM VOJNICIMA U SIRIJI: Naš zadatak je da uništimo teroriste!

Planeta -

Ruska vojska je nanela značajnu štetu međunarodnom terorizmu u Siriji i to je dovelo do toga da počnu mirovni pregovori između opozicije i Damaska, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta sa oficirima Severne flote.

„Vi ste naneli značajnu štetu međunarodnim terorističkim grupama, njihovim bazama, skladištima oružja i municije, tehnici, infrastrukturi. To je, nesumnjivo, omogućilo pozitivne rezultate naporima svih strana koje učestvuju u borbama protiv međunarodnog terorizma, u ovom slučaju u Siriji i omogućilo stvaranje uslova za nastavak mirovnih pregovora između sirijske Vlade i naoružane opozicije“, rekao je Putin, obraćajući se vojnicima.

Ruski vojnici su pri izvršavanju zadataka u Siriji štitili Rusiju, i njihovo iskustvo će se izučavati i dalje koristiti, dodao je ruski predsednik.

U Siriji se nalazi veliki broj militanata iz Rusije i država ZND, njih na hiljade, dodao je Putin.

„Za nas nije ništa manje važno, a možda i više, što se, nažalost, na teritoriji Sirije okupio veliki broj militanata poreklom iz republika bivšeg Sovjetskog Saveza i same Rusije. Prema našim preliminarnim podacima, taj broj se meri hiljadama. Prema podacima Generalštaba i FSB, radi se o 4.000 ljudi iz Rusije i 5.000 iz republika bivšeg SSSR-a“, rekao je Putin.

On smatra da Sirija mora da sačuva teritorijalnu celovitost, ali ne misle svi tako. Šefa ruske države brine verska podeljenost u Siriji.

„Siriju znamo kao višenacionalnu i multikonfesionalnu svetovnu državu. Ona je dugo bila takva. I to je bila garancija teritorijalne celovitosti te zemlje. Mi ćemo polaziti sa te pozicije, ali će na kraju odlučivati Sirijci“, rekao je Putin.

Putin veruje da treba izbeći mešanje u unutrašnje stvari Sirije, i Rusija se ni ne meša jer smatra da se na teritoriji te zemlje treba boriti samo protiv terorističkih grupa.

Putin je čestitao ruskim vojnicima Dan branilaca otadžbine i zahvalio im na radu u Siriji, uspehu u borbi protiv međunarodnog terorizma, naglasivši da su to odradili „na nivou“.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 23.02.2017

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track