PUTINOVA ČISTKA U ISTRAŽNOM KOMITETU: Pohapsio šefove policije
Foto: Reuters

Udar

PUTINOVA ČISTKA U ISTRAŽNOM KOMITETU: Pohapsio šefove policije

Planeta -

Federalna služba bezbednosti, pod kontrolom ruskog predsednika, privela je trojicu čelnika SKR jer su od mafijaša uzeli milion dolara mita

MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), naslednica KGB, uhapsila je trojicu čelnika Istražnog komiteta Rusije (SKR), federalne policijske službe, jer su uzeli milion dolara mita od jednog od vođa ruske mafije Zaharija Kalašova, zvanog Šakro Mladi.Obe službe su pod direktnom kontrolom ruskog predsednika Vladimira Putina, pa pojedini mediji tvrde da je reč o ratu dve moćne agencije, dok drugi prenose da je upravo šef Kremlja rešio da pobedi korupciju u policijskim redovima.Pritvor do 15. septembraAgenti FSB, na čijem čelu je devedesetih bio upravo Putin, uhapsili su prvog zamenika šefa moskovskog Istražnog komiteta Denisa Nikandrova, šefa sektora unutrašnje kontrole SKR Mihaila Maksimenka i njegovog zamenika Aleksandra Lamonova.Sud je svoj trojici odredio pritvor do 15. septembra, a istraga je pokrenuta protiv još četvorice ljudi SKR.- O svim hapšenjima zaposlenih u Istražnom komitetu zbog korupcije i primanja mita od kriminalaca odmah je obavešten predsednik Vladimir Putin - saopštili su izi FSB.

Uhapšen... Mafijaš Zaharij Kalašov zvani Šakro Mladi
Uhapšen... Mafijaš Zaharij Kalašov zvani Šakro Mladi

Kako javljaju ruski mediji, cela akcija pokrenuta je u dogovoru sa šefom Istražnog komiteta Aleksanderom Bastrikinom, inače kolegom s fakulteta i bliskim prijateljem Vladimira Putina. Vrhunac sukobaNavodno je Nikandrov, inače smatran „mladim lavom“ SKR, za milion dolara pustio iz pritvora jednog od osumnjičenih za dva ubistva u Moskvi u decembru prošle godine, a s njim su određene poslove za Šakra Mladog obavljali i Lamonov i Maksimenko. Kalašov je, inače, uhapšen nedavno zbog ucenjivanja ljudi.Ovo je najveća akcija tajne službe protiv policije, a pojedinci tvrde da je reč o vrhuncu rata dve moćne agencije pod kontrolom šefa Kremlja.Čelnicima policijske službe zbog korupcije preti između osam i 15 godina robije, kao i plaćanje kazne 70 puta veće od primljenog mita.

Advokat tvrdiHAPSILI ZBOG RATA DVE SLUŽBEAdvokat Aleksandra Lamonova Olga Lukmanova izjavila je da je hapšenje vezano za pucnjavu u decembru.- Novac nije povezan s hapšenjem, ali je ceo slučaj posledica sukoba FSB sa Istražnim komitetom - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track