Prikaži najnovije vesti
radnici EDB traže zaštitu, status službenog lica

Radnici EDB traže zaštitu

Beograd 11

Radnici EDB traže status službenog lica! Oko stotinak zaposlenih u Elektrodistribuciji Beograd protestovalo je ispred poslovnice u Masarikovoj ulici zbog brutalnog prebijanja kolege Stevana Đukića. Podsetimo, Đukić je pokušavao da iseče struju jednom od neplatiša.

Radnici EDB traže status službenog lica!
Oko stotinak zaposlenih u Elektrodistribuciji Beograd protestovalo je ispred poslovnice u Masarikovoj ulici zbog brutalnog prebijanja kolege Stevana Đukića. Podsetimo, Đukić je pokušavao da iseče struju jednom od neplatiša.

Nebojša Jovanović, predsednik sindikata EDB, kaže da su radnici na terenu već duže vreme u vrlo nezavidnom položaju.

- Pre svega smo ljuti na poslovodstvo. Ovako nešto jednostavno više ne sme da se dešava. Bukvalno nas prebijaju jer radimo svoj posao. Kolega Đukić je zadobio teže povrede, a napadi se dešavaju skoro svakodnevno - kaže Jovanović.

- Glavni zahtev je da naši radnici koji rade dobiju status službenog lica, kao što to imaju i kontrolori gradskog prevoza ili radnici "Parking servisa". Uputili smo dopis direktoru EPS sa svojim zahtevima - naglasio je Jovanović i dodao da će i "ostale distribucije po Srbiji ukazati rukovodstvu Elektroprivrede na iste probleme s kojima se suočavaju".

Predstavnici sindikata naglašavaju da se dešavalo da radnike - montere neplatiše zaključaju u podrume, puste na njih pse, ali i da im unište automobile.

- Nekad smo u "seču" struje išli zajedno s policijom, ali to više ne rade jer nemaju ovlašćenja. Radnici iz straha i ne prijavljuju napade, plašeći se za bezbednost svoje porodice - rekao je Stevan M., jedan od montera.

Podsećamo, Đukiću je pre dva dana napukla lobanja, dok je kolega sa kojim je radio lakše povređen dok su pokušavali da iseku struju u piceriji "Seint" u Tršćanskoj ulici, zbog duga od 150.000 dinara. 

Imaju vile, a ne plaćaju račune

Sandra Alagić, PR EDB, objašnjava da su penzioneri i socijalno ugroženi sugrađani najredovnije platiše, dok stalno rastu dugovi gazda velelepnih vila, uglavnom u predgrađu, ispred kojih su parkirani džipovi.

- Silne kvadrate greju na struju, a ignorišu račune. Štaviše, mnogi od njih su i vlasnici ponekog splava, velike pekare, hotela, za koje takođe ne izmiruju dugovanja. U vreme grejne sezone najviše problema ima s neplatišama u naseljima Ledine, na Surčinskom putu, u Altini, Dobanovcima i Kaluđerici - objasnila je Alagićeva.


Duguje se 10 milijardi

EDB je objavio da dugovanja za struju iznose rekordnih 9,6 milijardi dinara, zbog čega su radnici krenuli u seču strujnih kablova. Od toga oko pet milijardi duguju mala i srednja preduzeća, a oko četiri milijarde ide na domaćinstva.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir