Pijani direktor ubio dete i dobio samo 18 meseci robije?!

Javnost šokirana presudom u Novom Sadu

Pijani direktor ubio dete i dobio samo 18 meseci robije?!

Crna Hronika -
„Zar je moguće da život mog sina Milana samo toliko vredi“, izjavio Zoran Lutovac, otac dečaka kog je pregazio Radoslav Vujačić

NOVI SAD - Sud se obrukao!- Koliko ste rekli da je dobio? Samo 18 meseci zatvora?! Da li ste ozbiljni, pa zar je moguće da je ubica mog sina od 15 godina dobio samo godinu i po robije! Ja sam u šoku, ne mogu da poverujem da je to presuda. Zatečen sam ovim što ste mi rekli. Ne mogu sad ništa da vam kažem, molim vas, hajde da se čujemo sutra.Ovako je u utorak reagovao Zoran Lutovac kad smo mu saopštili da je Radosav Vujačić (58), bivši zamenik generalnog direktora „Srbijagasa“, osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na samo godinu i po robije zbog toga što je, vozeći sa 1,9 promila alkohola u krvi, 22. avgusta 2010. godine pregazio i ubio Zoranovog sina Milana Lutovca (15).Obrazlažući presudu Radoslavu Vujačiću, predsednik sudskog veća Svetlana Tomić Jokić rekla je da nema dilema da je Vujačić u trenutku nesreće bio u alkoholisanom stanju.Ispod najmanje kazne- Propisana kazna za ovakvo krivično delo je od dve do 12 godina zatvora, a sudsko veće nije uzelo u obzir to što je vaš branilac rekao da ste vi ugledni građanin Novog Sada. Ipak, olakšavajuća okolnost je što dosad nikad niste osuđivani, zatim vaše godine starosti i što ste izrazili kajanje - rekla je sudija Tomić Jokić.U završnoj reči, beogradski advokat Siniša Simić od sudskog veća je čak tražio da Vujačić bude oslobođen!- Imajte u vidu to da je Vujačić uviđajan čovek i ugledan građanin Novog Sada. Tvrdim da je istraga rađena brzopleto i apelujem na sud da prilikom odmeravanja kazne, ako proceni da je moj klijent kriv, obavezno uzme u obzir to da se nesreća dogodila zbog nepropisnog kretanja bicikliste - rekao je advokat Simić, čime je izazvao revolt prisutnih u sudnici!Suze u sudniciČitajući završnu reč, Vujačić se na svaki način potrudio da izgleda ožalošćeno.- Tugu i bol koje osećam nosiću do kraja života. Hiljadu puta sam razmišljao da li je ta nesreća mogla da se izbegne. Ne mogu da pobegnem od odgovornosti, ali moram da kažem da bi i najtrezniji vozač teško izbegao tu nesreću. Još jednom izjavljujem saučešće dečakovom ocu - rekao je Vujačić pokušavajući suzama da pridobije sudsko veće.Vujačić je posle nesreće bio u pritvoru od 23. avgusta do 20. septembra 2010. i tih mesec dana provedenih u pritvoru biće mu uračunato u kaznu.

Poginuo... Milan Lutovac
Poginuo... Milan Lutovac

Neutešan... Zoran Lutovac
Neutešan... Zoran Lutovac

Nebojša Perović, advokat:

- Postavlja se pitanje da li je sud preterano cenio olakšavajuće okolnosti i da li će takva odluka odvratiti vozače od vožnje u alkoholisanom stanju. Sudijsko uverenje podložno je reviziji, pa sam siguran da će Apelacioni sud dobro razmotriti sve činjenice.

Zlatko Nikolić, kriminolog:

- Nisu stručnjaci ti koji sude, a ni mediji. Mi nemamo sve podatke o slučaju kojima sud raspolaže, kako tužioca, tako i odbrane. Ovo nije pravosnažna presuda i ne treba presavijati preko kolena jer se presuda donosi na osnovu činjenica, a ne na osnovu emocija.

U pritvoru zbog „Azotare“Vujačić je i bivši predsednik UO „Azotare“ iz Pančeva, a u Viši sud juče je priveden iz pritvora, u kojem je od novembra prošle godine. Taj ugledni građanin, kako ga je nazvao advokat Siniša Simić, uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitoj prodaji 70.000 tona regresiranog mineralnog đubriva, čime je budžet Srbije oštećen za više od 4,5 miliona evra.

Popio sam dva špriceraVujačić je bio optužen da je, vozeći „audi“ u alkoholisanom stanju i neprilagođenom brzinom, udario Milana Lutovca, koji je bio na biciklu. Utvrđeno je da je Vujačić vozio sa 1,9 promila alkohola u krvi. Tokom istrage on je tvrdio da je popio dve čaše špricera, ali je sudski veštak rekao da je morao da popije najmanje 14 decilitara belog vina u špriceru da bi u krvi imao 1,9 promila alkohola!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track