Radovan Karadžić traži svedočenje Karolasa Papuljasa

Politika

Autor:

Papuljas bio mistar spoljnih poslova Grčke od 1993. do 1996. godine i imao je važnu ulogu u mirovnim pregovorima u BiH

Radovan Karadžić,

HAG - Haški optuženik Radovan Karadžić ponovo je danas zatražio od Tribunala da naloži predsedniku Grčke Karolosu Papuljasu da se pojavi kao svedok u procesu koji se protiv njega vodi u Hagu. Kao razloge za upućivanje sudskog poziva grčkom predsedniku, Karadžić navodi da je Karolos Papuljas bio mistar spoljnih poslova Grčke od 1993. do 1996. godine i da je tokom predsedavanja Grčke EU u prvoj polovini 1994. godine imao važnu ulogu u mirovnim pregovorima u BiH, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Karadžić veruje da predsednik Papuljas ima informacije bitne i neophodne za njegovu odbranu od optužbi da je odgovoran za granatiranje Markala, da je bio deo zajedničkog zločinačkog poduhvata radi činejnja zločina protiv muslimana 1994. i 1995. godine, kao i da je odgovoran za uzimanje za taoce pripadnika UN u maju 1995. godine. 
Karadžić se u više navrata obraćao grčkim vlastima sa zahtevom da se Papuljas sastane sa njegovim pravnim savetnikom, ali se Grčka tome protivila.

Sudsko veće Haškog tribunala je u martu ove godine odbilo već jedan ovakav Karadžićev zahtev uz obrazloženje da prisustvo Papuljasa nije neophodno budući da Karadžić već ima dovoljno informacija o onome o čemu bi Papuljas svedočio. Tužilaštvo je 4. maja završilo za iznošenjem dokaza, a za 16. oktobar je najavljeno saslušanje prvih svedoka odbrane.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. 
On je uhapšen u julu 2008. godine i izručen Tribunalu, posle 13 godina u bekstvu, a suđenje mu je počelo 16. oktobra 2009. godine.

Karolos Papuljas zoom Karolos Papuljas
>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sredozemlje postaje masovna grobnica, na granicama se vide užasne scene Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!