RASPLET MAKEDONSKE KRIZE: Poslanici ulaze u Sobranje nakon tri meseca
Foto: Printscreen MRT

Uoči Hanove posete

RASPLET MAKEDONSKE KRIZE: Poslanici ulaze u Sobranje nakon tri meseca

Severna Makedonija -

Predsedavajući makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski pozvao je danas predstavnike parlametarnih stranaka na koordinacioni sastanak radi zakazivanje nastavka konstitutivne sjednice Sobranja, koja je prekinuta krajem prošle godine nakon verifikacije mandata novih poslanika.

Veljanovski, bivši predsednik makedonskog Sobranja, sazvao je današnji sastanak na inicijativu Socijaldemokratskog saveza Makedonije koji je podneo inicijativu sa 67 potpisa.

Generalni sekretar SDSM Oliver Spasovski rekao je ranije da podnošenje inicijative ruši sve sumnje oko nove parlamentarne većine.

"Iako ne postoji zakonski rok do kada gospodin Trajko Veljanoski treba da odgovori, mi se nadamo da će biti na visini zadatka i odgovornosti svoje funkcije i da će odmah sazvati konstitutivnu sednicu, koji je bila prekinuta", rekao je Spasovski.

Na sednici, po utvrđivanju sastava, treba da bude formirana komisija za izbor i imenovanje novog predsjednika makedonskog parlamenta, koji čini 120 poslanika.

U Skoplje danas u podne dolazi komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han koji će, zajedno sa trojicom evroposlanika Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, razgovarati sa liderima političkih stranaka o prevazilaženju krize u Makedoniji.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track