RASPUŠTEN MAKEDONSKI PARLAMENT: Vanredni izbori 11. decembra!
Foto: Printscreen Večer.mk

poslednja sednica

RASPUŠTEN MAKEDONSKI PARLAMENT: Vanredni izbori 11. decembra!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonski parlament danas je raspušten da bi mogli da budu održani vanredni parlamentarni izbori 11. decembra.

Za raspuštanje parlamenta glasalo je 110 od 123 poslanika, bez ijednog glasa protiv. Poslednje nastupe u sadašnjem sazivu predstavnici najvećih makedonskih partija, VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i opozicione SDSM Zorana Zaeva, iskoristili su da još jednom razmene optužbe.

Renata Deskoska iz SDSM je rekla da "zemlja 10 godina živi u agoniji koju su izazvale vladajuće VMRO DPMNE i (stranka Albanaca u Makedoniji) DUI, koje masovno krše ljudska prava, koje su iselile mlade" i koje su, kako je navela, ucenjivale državne službenike i državne institucije pretvorile u stranačke.

"Sve to će se 11. decembra završiti pobedom opozicije", rekla je Deskoska.

Šef poslaničke grupe VMRO DPMNE Ilija Dimovski je odgovorio da "makedonski narod nije zaslužio destabilizaciju i da ne prihvata rušenje države, što su pokušavali opozicija i nevladine organizacije koje su pod njenom kontrolom".

"Sledećih 50 dana će, kao nikada do sada, biti ključni za to da li će Makedonija ići ka putu koji će značiti stabilnost ili ćemo da dozvolimo raznoraznim udbaškim strukturama da odvuku ovu državu na sumnjiv kolosek", rekao je Dimovski.

Pre raspuštanja zbog izbora, po treći put ove godine, Sobranje je usvojilo budžet za 2017. godinu, što je bio uslov VMRO DPMNE da bi došlo do raspuštanja. Za su glasala 72 poslanika vlasti, a opozicija je izrazila sumnju da je jedini cilj budžeta podmićivanje glasača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track