RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN: Evo koje su bile glavne teme i šta su dogovorili
Foto: Anadolija

Na visokom nivou

RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN: Evo koje su bile glavne teme i šta su dogovorili

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je turska vojna operacija u Siriji usmerena protiv terorizma i da Ankara poštuje teritorijalnu celovitost te zemlje, prenosi Rojters pozivajući se na izvore u kancelariji Erdogana.

Prema navodima agencije, Erdogan i Putin su se dogovorili da ubrzaju mere za rešavanje humanitarne krize u sirijskom Alepu. Jedna od tema razgovora bio je i nedavni napad na tursku vojsku u Siriji. Generalštab Turske u četvrtak je potvrdio da su trojica turskih vojnika poginula u Siriji, najverovatnije u napadu sirijske avijacije.

Turska armija je 24. avgusta počela operaciju „Štit Eufrata“ protiv ID, i uz učešće sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije.

Prema rečima Erdogana, cilj operacije je čišćenje teritorije od oko pet hiljada kvadratnih kilometara od terorista i stvaranje na toj teritoriji zone bezbednosti za razmeštanje izbeglica.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, predsednici Rusije i Turske su se dogovorili da nastave dijalog na nivou ministarstava inostranih poslova, odbrane i specijalnih službi radi koordinisanja borbe protiv međunarodnog terorizma, saopštila je pres-služba Kremlja. Kako je saopšteno, telefonski razgovor je održan na inicijativu turske strane.

„Tokom temeljnog razgovora razmotrena su i aktuelna pitanja rusko-turske političke i trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući predstojeće bilateralne kontakte na najrazličitijim nivoima“, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja