(FOTO) SLOVENIJA ISCRTALA NOVE GRANICE SA HRVATSKOM:  Evo kako će se razgraničiti na kopnu i moru!
Foto: Foto printscreen vlada.si

arbitraža

(FOTO) SLOVENIJA ISCRTALA NOVE GRANICE SA HRVATSKOM: Evo kako će se razgraničiti na kopnu i moru!

Region -

ZAGREB - Slovenačka vlada je na svojim internet stranicama objavila dokumente vezane na arbitražu o granici s Hrvatskom, uključujući i zamišljenu granicu na kopnu i moru.

Slovenački mediji su objavili da premijer Miro Cerar planira ubrzo da pozove hrvatskog premijera da nastave dijalog, ali pod uslovom da se razgovara o primeni arbitražne odluke.

foto: Foto printscreen vlada.si

Kako navodi Slovenska agencija STA, Cerar se zalaže za nastavak dijaloga i ubrzo će uputiti hrvatskom premijeru Plenkoviću poziv da se sastanu, ali uz upozorenje da je nastavak dijaloga moguć samo u vezi načina implementacije arbitražne presude koju Ljubljana smatra obvezujućom za obe strane.

Kako prenose slovenski mediji, vlada je na svojim internet stranicama objavila takozvanu "vizualizaciju" slovensko-hrvatske granice i karate koje je pripremio slovenački Geološki zavod na osnovi arbitražne presude.

foto: Foto printscreen vlada.si

Prema tvrdnjama izvora u vladi stav Slovenije je da je granica na moru jasna jer su koordinate jasno postavljene, dok u pogledu kopnene granice koja je načelno postavljena prema granicama katastarskih opština treba provesti "demarkaciju" , što ne može da se uradi bez saradnje s hrvatskom stranom, zbog čega su potrebni pregovori, a koji bi mogli da potraju "više godina".

Karte koje je slovenačka vlada objavila na svojim internet stranicama biće korišćena za određivanje granice u službenim evidencijama i školske udžbenike, navode u vladi.

foto: Foto printscreen vlada.si

Prema neslužbenim informacijama, prenose slovenački mediji, slovenačka strana pričekaće 29. decembar, kada ističe šestomjesečni rok za implementaciju predviđen arbitražnim sporazumom.

Posle čega će vlada da donese odluku kako će Slovenija izvršiti evidenciju granice za svoje potrebe ako Hrvatska i dalje bude odbijala provedbu arbitražne odluke.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen vlada.si

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track