OPET PROBLEMI ZBOG PIRANSKOG ZALIVA: Slovenci se spremaju da rasteraju Hrvate
Foto: EPA

FRKA

OPET PROBLEMI ZBOG PIRANSKOG ZALIVA: Slovenci se spremaju da rasteraju Hrvate

Region -

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza

LJUBLJANA - Slovenija će od 29. decembra preuzeti kontrolu nad novom granicom u Piranskom zalivu, koju je odredio arbitražni sud i koju Hrvatska ne priznaje, pa mnogi očekuju da sledeće nedelje može doći do incidenata na moru.

- Slovenački organi će u našem moru sprovoditi svoje nadležnosti, ali Slovenija neće podsticati incidente. Granica na moru kakvu je odredila arbitraža je jasna, dok je s Hrvatskom potreban dogovor i saradnja samo o tome kako zajedno sprovoditi odredbe arbitražne presude na kopnu. Hrvatska strana je ta koja krši pravila - poručio je Miro Cerar, slovenački premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza.

- Mi takve poteze neće preduzimati, ali ćemo znati poštovati ono što je naše i koristiti ono što nam je na raspolaganju u cilju zaštite našeg teritorija. Zato pozivam na nastavak dijaloga - poručio je on.

Nakon što je Evropska komisija aktivirala član 7 Lisabonskog ugovora protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava, što bi ovu zemlju moglo ostaviti bez prava glasa u EU, Slovenija smatra da je hrvatski izlazak iz arbitražnog postupka kršenje vladavine prava.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track