NAPETO NA GRANICI: Makedonci krpe ogradu, izbeglice sede na pruzi
Foto: Reuters

Situacija se smirila

NAPETO NA GRANICI: Makedonci krpe ogradu, izbeglice sede na pruzi

Severna Makedonija -
Nekoliko stotina izbeglica iz Sirije i Iraka probilo je ogradu na pruzi kod Đevđelije. Policija je na migrante bacila suzavac i dimne bombe, a oni su uzvratili kamenicama.

15.00 - Na grčko-makedonskoj granici situacija je relativno mirno nakon obračuna policije sa migrantima koji su oko podneva probili ogradu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako javlja grčka agencija ANA, izbeglice u znak protesta sede na pruzi u pograničnoj zoni sa grčke strane, dok makedonske vlasti popravljaju probijenu ogradu.

14.00 -Najmanje 30 ljudi, uključujući veći broj dece, zatražilo je danas lekarsku pomoć na grčko-makedonskoj granici, saopštila je humanitarna organizacija "Lekari sveta".

12.47 - Izbeglice iz Sirije su kroz žicu, rekle novinarima, da su neki od njih u sukobu povređeni i da su prebačeni u bolnicu u Grčkoj.

11.48 - Policija ih i dalje odbija suzavcem. Situacija je napeta.

11.46 - Nakon bacanja suzavca, izbeglice su se povukle na teritoriju Grčke, ali opet kreću ka Makedoniji.

Više od 6.000 izbeglica i migranata blokirano je na makedonsko-grčkom graničnom prelazu, saopštila je ranije danas grčka policija.

Makedonska granica je zatvorena, a vlasti su od jutros dozvolile da iz Grčke u Makedoniju pređe 300 migranata, većinom Iračana i Sirijaca.

Foto: AP
Foto: AP

Gomilanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici počelo je prošle sedmice kada je Makedonija uvela strožu kontrolu dokumenata iračkih i sirijskih državljana, kao što su to uradile i druge zemlje sa "balkanske rute".

(N1info/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track