BOSANCI PROCENJUJU: Na jesen im stiže 20.000 sirijskih izbeglica
Foto: Reuters

Promena rute

BOSANCI PROCENJUJU: Na jesen im stiže 20.000 sirijskih izbeglica

Region -
Ako dođe do promjene rute kretanja, na jesen bi moglo da iz Srbije u BiH pristigne najmanje 20.000 sirijskih izbeglica, izjavio je zamenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam

Prema njegovim rečima, ruta migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana koja je išla od Turske preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, već je prebukirana, a na promenu tog pravca kretanja uticaće i zaštitna ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom.

Navodeći da postoji inicijativa da i Rumunija gradi sličnu ogradu, Nizam je za "Dnevni avaz" rekao da bi tako mogao da se stvori obruč, a jedini izlaz biće preko teritorije BiH.

Nova ruta, pojašnjava on, išla bi preko Makedonije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, a u BiH bi izbeglice ulazile u okolini Trebinja.

"U Srbiji je registrovano oko 106.000 izbeglica, i svi oni su došli neregularnim putem, a samo deo njih može pokrenuti izbeglički talas koji može da preplavi BiH", upozorava Nizam.

On ističe da je Služba za poslove sa strancima napravila akcioni plan za takav scenario i uputila ga razmatranje u Savet ministara BiH.Prema njegovim rečima, u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ima 125 mesta, a u dva azilantska kampa 300 mesta, što bi sa krevetima na sprat omogućilo smještaj za 600 izbeglica.

Nizam kaže da je za jednog migranta dnevno potrebno obezbediti oko 30 KM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track