DODIK: Referendum nije avantura, već podrška pravu
Foto: Fonet

Ide do kraja

DODIK: Referendum nije avantura, već podrška pravu

Bosna i Hercegovina -
Predsednik RS je ponovio da su visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH godinama kršili Dejtonski sporazum, a da je to pripisano Srpskoj

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da referendum nije avantura, ni podrška politici, već pravu.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini godinama nametali zakone i kršili Dejtonski sporazum, a da je to pripisano Srpskoj. Tokom savetovanja "Oktobarski pravnički dani", entitetski predsednik je pozvao sve pravnike u RS da budu jedinstveni, jer se samo tako može odbraniti od onoga što se nameće.

Valentin Incko, Foto: Fonet
Valentin Incko, Foto: Fonet

Delovanje aktuelnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ocenio je kroz kontinuitet "neistina koje iznosi".

"Incko nema pravo da tumači Ustav BiH, a da je hteo da ga pročita video bi da prioritet u Ustavu imaju konvencije o ljudskim pravima i slobodima", naveo je Dodik, ističući da je jedno od tih prava i referendum.

Ta konvencija, smatra on, "ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni", a drugo pitanje je da su zakoni nametani. Za Incka je rekao da brani delovanje svojih prethodnika, kako bi putem nasilja očuvao njihovo bespravno delovanje. Optužio ga je da ne poštuje ni rezoluciju Saveta bezbednosti UN, niti dostavlja izveštaj RS, zbog čega će tražiti da se to uradi i o izveštaju raspravlja u entitetskom parlamentu, prenela je Fena.

Na temu najavljenog referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilštva BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika ponovo se danas oglasio i Incko porukom da građani Srpske imaju pravo na slobodu govora, ali ne i na referendum o pravosuđu BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track