EVO KAKVE GLUPOSTI UČE ĐACI U BIH: Bosansku kraljicu Katarinu udali za pastorka!
Foto: Printscreen Depo.ba

knjiga puna grešaka

EVO KAKVE GLUPOSTI UČE ĐACI U BIH: Bosansku kraljicu Katarinu udali za pastorka!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Autori udžbenika za istoriju su samo dve rečenice uspeli da naprave nekoliko katastrofalnih grešaka

U udženiku za sedmi razred osnovne škole, autora Azerina Muminović i Safer Muminoviću u delu pod nazivom Sudbina poslednje bosanske kraljice Katarine, piše doslovce: “Kraljica Katarina je žena poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, kći Stjepana Vukčića Kosače i Jelene iz porodice Komnina. Ona je posle pogubljenja svoga muža 1463. godine, uspela preko planina dolinom reke Neretve da izbegne smrt od Osmanlija...”.

Autori su tako u samo dve rečenice pokazali elementarno neznanje. Prvo, Katarina nije poslednja bosanska kraljica. Poslednja je Mara, supruga poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Tako dođosmo i do druge greške: Katarina nije bila žena poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, nego - Mara.

Katarinin muž je bio Stjepan Tomaš, za kojeg se ona udala u 22. godini, u Milodražu kod Fojnice. Treće: Katarinin muž Stjepan Tomaš nije pogubljen, nego je umro 10. jula 1461. i njegovom smrću Katarina gubi status prve žene kraljevstva. Naslednik njenog muža je bio Stjepan Tomašević, sin Stjepana Tomaša i krstjanke Vojače.

To znači da je Stjepan Tomašević Katarini bio posinak ili pastorak, a ne muž, što navode autori u ovom dijelu udžbenika, u čijem prethodnom odlomku, gdje se govori o toj plemićkoj porodici, stoji, istina, to da je Katarina supruga Stjepana Tomaša. Kako deca mogu da uče iz tog teksta, u čijem uvodu piše jedno, a u nastavku drugo, to samo ona znaju. Pitanje je da li je ijedan nastavnik to primetio.

(Oslobodjenje.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track