ZAŠTIĆENI SVEDOK ŠOKIRAO BALKAN: Mučeni Srbi molili muslimane da ih ubiju!
Foto: Printscreen Yt

Šokantno

ZAŠTIĆENI SVEDOK ŠOKIRAO BALKAN: Mučeni Srbi molili muslimane da ih ubiju!

Bosna i Hercegovina -

Suđenje Sakibu Mahmuljinu, komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, nastavljeno je danas svedočenjem zaštićenog svedoka u Sudu BiH.

Mahmuljin je optužen za ratni zločin koji su počinili pripadnici odreda El mudžahedin 1995. na području Vozuće.

Ovo je prvi svedok Tužilašva BiH, koga je odred El mudžahedin zarobio 21. jula i držao zatočenog do 23. avgusta 1995. godine.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

U potresnom svedočenju koje je šokiralo sve u sudnici, svedok je ispričao da su nekoliko njegovih saboraca i njega zarobili pripadnici ovog ozloglašenog odreda, da su bili mučeni, fizički i psihički maltretirani, zastrašivani, prvo u selu Livade, a potom u logoru u blizini Kamenica.

Svedok je dalje rekao i da su dvojici zarobljenih pripadnika Vojske RS odsekli glave koje su pokazivali ostalim zarobljenicima.

Naveo je i da je još jednom saborcu u logoru u Kamenicama odsečena glava, kada više nije mogao da trpi mučenje, pa je molio "Ubijte me, ne mogu više izdržati".

Kao nešto najstrašnije, zaštićeni svedok ispričao je da su ih terali da ljube odrezanu glavu srpskog vojnika.

Zdravko Jorgić, kome je sin Dalibor zarobljen i pogubljen na Vozući, istakao je da je sramota za pravosuđe u BiH da 20 godine ništa nije preduzimalo kako bi se procesuirali ovi gnusni zločini.

"Sin mi je bio student i stradao je u vojsci. Ne verujem u ovaj sud koji do sada nije uradio ono što je trebalo, a dan danas tražim posmrtne ostatke svog sina ", rekao je Jorgić.

Mahmuljin je uhapšen u decembru prošle godine, ali je uz mere zabrane pušten da se brani sa slobode. Suđenje je počelo 23. marta, a prvo će biti saslušavani svedoci Tužilaštva BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih BiH, Milorad Kojić, smatra da podizanjem optužnice protiv Mahmuljina nisu zatvoreni predmeti ratnih zločina počinjeni nad Srbima na području Vozuće i da je optužnica protiv Mahmuljina trebalo je davno da bude podignuta.

Mahmuljin se tereti da, iako je imao informacije, nije ništa činio da spreči zločin odreda El mudžahedin od 21. jula do 24. avgusta 1995, među koje spada odsecanje glava zarobljenih Predraga Kneževića, Momira Mitrovića i Gojka Vujičića, kao i nanošenje teške fizičke i duševne boli i povreda zarobljenim srpskim vojnicima i civilima.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin propustio da preduzme mere i spreči ubistvo 52 ratna zarobenika uz upotrebu hladnog oružja, koje su počinili pripadnici odreda El mudžahedin, posle vojne operacije Fars 95 u kojoj se 63 vojnika VRS i tri civila predali u blizini sela Kesten.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track