NAJVEĆA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA U BIH: Za milionske pljačke i teška ubistva dobili 101 godinu robije
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

Slučaj Lutka

NAJVEĆA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA U BIH: Za milionske pljačke i teška ubistva dobili 101 godinu robije

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH doneo je danas prvostepenu presudu kojom je u predmetu Bojan Cvijan i drugi nazvanom "Lutka" 13 osoba osudio na 101 godinu i osam meseci zatvorske kazne.

Ovih 13 osoba osuđeno je zbog kriminalnih dela razbojništava, pljačke i ubistava.

Na 20 godina zatvorske kazne osuđen je Bojan Cvijan (na slici), 18 godina je dobio Marko Krajišnik, 15 godina Anes Kurbegović, koji danas nije pristupio čitanju presude, Mehmed Ramić osuđen je na osam godina, Ljubiša Lalović na pet godina i deset meseci, Dejan Vukosavljević je dobio 4 godine, Nermin Tažirović 3 godine, Elvira Kajević 2 godine zatvora, Azim Kajević na 5 godina i 10 meseci, Elvis Zlatić na tri godine, Vladan Paradžin na osam godina, Dragan Obučina na osam godina i Mladen Mićić na jednu godinu zatvora.

Optužbi su oslobođeni Benjamijn Halilović, Dragan Jeftić i Mehmed Kajević.

Advokat odbrane, Vasvija Vidović je najavila žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je u aprilu 2014. godine. Tužilaštvo BiH tada je podiglo optužnicu protiv 32 osobe, a naveli su da se optužnica odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH u proteklih 20-ak godina.

Tužilaštvo je u optužnici osumnjičilo navedene za organizovani kriminal u vezi s više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i trasporta novca u višemilionskim iznosima, zatim pljačke, razbojništva, pranje novca i duga teška krivična dela.

Davor Elez se nalazi u bektstvu i za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

(Avaz.ba/ Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track